Savaştan kaçanlar Mınbiç'e sığınıyor
Savaştan kaçarak Mınbiç'e göç eden siviller, uluslararası kuruluşların ilgisizliğinden şikayetçi. Mınbiç Demokratik sivil Yönetimi'nin çağrıları...
Savaştan kaçarak Mınbiç'e göç eden siviller, uluslararası kuruluşların ilgisizliğinden şikayetçi. Mınbiç Demokratik sivil Yönetimi'nin çağrıları ise cevapsız kalıyor.
DÜNYA – TSK’nin ÖSO desteğiyle yürüttüğü Fırat Kalkanı hareketı ile IŞİD’in kontrolünde olan bölgelerden kaçan halk Mınbiç’e sığınmaya devam ediyor. Şimdiye kadar Mınbiç’e sığınmak zorunda kalan Suriyelilerin sayısı 50 bini geçti. Uluslararası insani yardım örgütleri ise göçmenlere yardım etme konusunda halen sessizliğini koruyor.
Hawar haber Ajansı’nda (ANHA) yer verilen habere göre Mınbiç’in güneyinde bulunan El Hesfe ve Dêr Hafir kasabalarında Suriye ordusu ile IŞİD arasında yaşanan çatışmalardan kaçan binlerce kişi Mınbiç yakınındaki çatışma yaşanmayan alanlarda beklemelerini sürdürüyor. Öte yandan Bab ve çevresinde TSK ile desteklediği ÖSO gruplarının baskıları nedeniyle bölgeyi terketmek zorunda kaldıklarını belirten binlerce sivil de güvenli bölge olarak değerlendirdikleri Mınbiç’e gelmek için yollara çıkmış durumda.
Mınbiç’e göç etmek zorunda kalan insanları ilk olarak Mınbiç Askeri Meclisi’ne bağlı savaşçılar karşılıyor. 50 bini aşkın göçmene yiyecek, içecek ve giyecek malzemeleri ile barınacak yer bulmakta zorlanan Mınbiç Demokratik Sivil Yönetimi, uluslararası kuruluşlara çağrıda bulundu. Göçmenler arasında bulunan kadın ve çocukların sayıca fazla olduğuna dikkat çeken Mınbiç Demokratik Sivil Yönetimi, en çok kadın ve çocukların mağdur olduğunu belirtiyor. Mınbiç’e göç eden yurttaşlar ise Mınbiç ve Rojava’nın diğer güvenli bölgelerine ulaşmak için günlerce yürümek zorunda kaldıklarını ve yiyecek, içecek sıkıntısından dolayı oldukça zorluk çektiklerini anlatıyor. Hergün binlerce göçmeni karşıladıklarını ve imkanları çerçevesinde onlara yardım ettiklerini, belirten Mınbiç Demokratik Sivil Yönetimi ve Mınbiç Askeri Meclisi hasta olanlara ise acil müdahalede bulunduklarını vurguluyor.
Uluslararası kurumlardan şimdiye kadar göçmenler için herhangi bir yardımın gelmediğini söyleyen Mınbiç’in sivil ve askeri yönetim meclisleri, uluslararası insani yardım örgütlerinin bölgedeki savaş halinin ve göçmenlerin içinde bulunduğu durumun farkında olduklarını, buna rağmen sıkıntıların giderilmesi için gerekli adımları atmakta geciktiklerini söylüyor. Mınbiç Demokratik Sivil Yönetimi, göçmenlere defalarca yardım çağrısında bulunulmasına rağmen göçmenlerin kaderleriyle baş başa bırakıldığını da belirtti.
Meclis yönetim üyeleri kısıtlı imkanlara rağmen göçmenlere her gün 10 bin torba ekmek dağıtıyor. Mınbiç halkı da meclis yönetimlerine destek vererek göçmenleri yalnız bırakmıyor. Mınbiç halkı, her gün binlerce göçmeni karşıladıklarını, imkanları yettiğince destek sunduklarını ifade ediyor.
ANHA muhabirlerine konuşan Mınbiç’e göç eden sivil yurttaşlar uluslararası yardım kuruluşlarının sessizliğine tepki gösteriyor.