Stoltenberg'den zirve öncesi açıklama: İsveç ile Türkiye'nin pozisyonlarında hala farklılıklar var

Stoltenberg'den zirve öncesi açıklama: İsveç ile Türkiye'nin pozisyonlarında hala farklılıklar var
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliği konusunda halen Stockholm ile Ankara'nın pozisyonları arasında bazı farklılıklar olduğunu söyledi. Stoltenberg bu farklılıkları Vilnius'ta gidermeye çalışacaklarını belirtti.

Artı Gerçek- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahında düzenlediği basın toplantısında, dün İsveç, Türkiye ve Finlandiya'nın dışişleri bakanları, istihbarat başkanları ve ulusal güvenlik danışmanlarının katıldığı toplantıya ilişkin soruyu yanıtladı. Toplantıyı "iyi ve yapıcı" şeklinde değerlendiren Stoltenberg, ilerleme kaydettiklerini ancak hala giderilmesi gereken eksiklikler bulunduğunu söyledi.

Stoltenberg, "Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı Başbakanı Ulf Kristersson'u pazartesi Vilnius'ta toplantıya davet ettim. Üçümüz orada uzmanlarımız eşliğinde detaylara bakmak, Türkiye ile İsveç'in pozisyonları arasında farklılıkların olduğu somut meseleleri ele almak için görüşeceğiz. Farklılıkları gidermenin en iyi yolu bu" dedi.

İsveç'in geçen yıl Madrid Zirvesi'nde imzalanan Üçlü Muhtıra'daki taahhütlerini yerine getirdiğini yineleyen Stoltenberg, Türkiye'nin de meşru güvenlik endişeleri bulunduğunu ifade etti. Stoltenberg, "Oturup konuşmamızın nedeni bu. Biliyoruz ki diğer bazı NATO müttefiklerinin de İsveç'in en kısa sürede NATO'ya katılmasıyla bağlantılı güvenlik endişeleri var" dedi. Bunların Baltık ülkeleri olduğunu belirten Stoltenberg, İsveç'in tam üyeliğinin büyük avantajlarını görmek gerektiğini, İsveç'in katılmasının sadece Baltık ülkeleri için değil, tüm kuzey bölgesi ve Türkiye dahil tüm NATO üyeleri için iyi olacağını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Rusya-Ukrayna savaşının 24 Şubat 2022'de başlamasının yıllardır tarafsızlığını koruyan İsveç ve Finlandiya 18 Mayıs 2022'de resmen NATO üyeliğine başvurmuştu. Finlandiya Nisan ayında NATO'nun 31'inci üyesi olmuştu. İsveç'in başvurusu ise Macaristan ve Türkiye dışında tüm NATO ülkeleri tarafından kabul edildi. 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek NATO zirvesi öncesinde, Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin imzaladığı üçlü mutabakat uyarınca oluşturulan Daimi Ortak Mekanizma'nın beşinci toplantısı dün yapılmıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar