Sudan'da kriz: Çok sayıda asker gözaltında, 4 kişi daha öldürüldü
Askerlere yönelik suçlamalar arasında tecavüz de bulunuyor. Sudanlı doktorlar 70 tecavüz vakası gördüğünü söyledi.
Sudan'da geçen hafta oturma eylemi yapan protestoculara müdahale eden çok sayıda asker gözaltına alındı. Askerlerin müdahalesi sonucu 117 gösterici yaşamını yitirmişti. Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin (DFCF) çağrısıyla çağrısıyla sivil itaatsizlik eylemlerine geçilirken, Hartum’da polis saldırısında dört kişi hayatını kaybetti.
Sudan resmi haber ajansı Suna aracılığıyla açıklama yapan iktidardaki Askeri Geçiş Konseyi (AGK), ön soruşturma neticesinde olaylara müdahale eden bazı askeri birliklerle ilgili geçici kanıtlara ulaşıldığını kaydetti.
Yapılan açıklamada tüm suçlular hakkında yasal işlemlerin yapılacağı vurgulanırken, gözaltına alınan askerlerin sayıları ve haklarındaki suçlamalarla ilgili bilgi verilmedi. Sudan Ordusu, 3 Haziran'da başkent Hartum'da oturma eylemi yapan protestoculara sert müdahalede bulunmuş, olayda Sudan Doktorlar Birliği'nin açıklamalarına göre 117 gösterici yaşamını yitirmiş, en az 500 kişi de yaralanmıştı.
ESNAF KEPENK KAPATTI
Ülkede askeri cuntanın sona ermesine yönelik protesto eylemleri sürüyor. Muhalefetin çağrısı üzerine Ramazan Bayramı sonrası ilk işgünü olan pazar günü (8 Haziran) başlayan süresiz genel grev ve sivil itaatsizlik eylemleri nedeniyle başkentteki bir çok dükkan kepenk kapama eylemi yaptı. Deutsche Welle'deki habere göre, Sendikalar Birliği SPA, gösterilerin barışçıl bir havada geçmesi için çağrıda bulundu. Sendikalar ve muhalefet askeri yönetimin hükümeti bir an önce sivil bir siyasi oluşuma devretmesini istiyor.
Bu arada, Hartum’da başlatılan sivil itaatsizlik eylemine yapılan polis müdahalesinde dört kişi hayatını kaybetti. Ülkedeki muhalif gruplar, ordunun eylemcilere sert müdahalelerinin ardından halka işe gitmeme çağrısı yaptı. Sudan'daki bazı meslek örgütleri de, DFCF çağrısıyla sivil itaatsizlik eylemlerine katıldıklarını duyurdu.
Öğretmenler Komitesi, Gazeteciler Ağı, Mühendisler Birliği, Veterinerler Birliği, Avukatlar Demokratik İttifakı ve Eczacılar Merkez Komitesi, sivil itaatsizlik eylemine katılım sağladıklarını açıkladı.
46 yaşındaki işçi Ahmad al-Noor, "Meslek örgütleri grevi sonlandırma çağrısı yapmadıkça işe geri dönmeyeceğim" dedi.
Sudan Komünist Partisi'nin de içinde bulunduğu DFCF, Hartum'da yaklaşık iki aydır sivil hükümete geçiş talebiyle ve demokrasi çağrısıyla eylemlerini sürdüren muhalif göstericilere liderlik ediyor. DFCF, 3 Haziran'da AGK ile müzakereleri durdurarak süresiz, kapsamlı sivil itaatsizlik ve grev çağrısı yapmıştı.
TECAVÜZ İDDİALARI
Öte yandan, Sudan Doktorlar Komitesi, başkent Hartum’daki hastanelerde 70’ten fazla tecavüz vakası tespit edildiği iddiasını duyurdu. Tecavüzlerin saldırı sırasında veya hemen sonrasında gerçekleştiği öne sürüldü.
Royal Care Hastanesi'nden bir doktor, beşi kadın üçü erkek olmak üzere sekiz tecavüz mağdurunu tedavi ettiğini söyledi. Hartum’un güneyindeki bir diğer hastanede görev yapan sağlık görevlisi de iki kişinin tecavüz şikâyetiyle geldiğini, bunlardan birinin dört RSF mensubunun saldırısına uğradığını aktardı. Sosyal medyada da pek kişi benzer vakalara tanıklık ettiğini ifade etti.
Tecavüz mağdurlarının korku ya da güvensizlik nedeniyle tıbbi yardım alamadığı da kaydedildi.
Sudan’da iletişime yönelik kısıtlamalar nedeniyle cinsel şiddetin ne kadar yaygın olduğu henüz bilinemiyor ancak insan hakları aktivistleri ve muhalif gruplar tecavüz raporlarının güvenilir kaynaklar tarafından aktarıldığını vurguluyor.
NİSAN AYINDA DARBE OLMUŞTU
Ordu geçtiğimiz nisan ayında ülkede uzun süredir devam eden protesto gösterilerinin ardından darbe yaparak, ülkeyi 30 yıldan uzun bir süredir baskıyla yöneten Devlet Başkanı Ömer El Beşir'i devirmişti. Sudan ekonomisinde yaşanan çöküş ve buna bağlı olarak düzenlenen kitlesel protestolar darbeye zemin hazırlarken, Askeri Geçiş Konseyi ile muhalefet sivil bir geçiş hükümeti kurulması için çalışmalar yapıyor. Ancak muhalefet Askeri Geçiş Konseyi'nin iktidarı devretme konusunda yavaş hareket ettiği ve kendi iktidarını pekiştirmeye çalıştığı görüşünde.
Afrika'nın kuzey doğusunda bulunan 41 milyon nüfuslu Sudan, dünyanın en yoksul 25 ülkesinden biri olarak kabul ediliyor. (HABER MERKEZİ)