Sudan'daki çatışmalar üçüncü haftasında: HDK lideri Dagalu, General Burhan'ın radikal İslamcılarca yönlendirildiğini söyledi
Artı Gerçek - Sudan'da ordu ve paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalar üçüncü haftasına girdi. Tarafların son ilan ettiği 72 saatlik ateşkesin uzatılması için uluslararası baskılar sürerken başkent Hartum ve komşu kentleri Omdurman ile Bahri dahil çok sayıda bölgede çatışmaların sürdüğü açıklandı.
ÖLÜ SAYISI 500'Ü AŞTI
Gıda, su ve yakıt bulmakta yaygın zorluklar çekildiği belirtilirken başkentte milyonlarca kişi çatışmaların sürdüğü bir ortamda mahsur kalmış durumda. Şiddet olaylarının özellikle ülkenin batısındaki Darfur'da bulunan El Geneina kentinde şiddetli olduğu belirtiliyor. Milis kuvvetlerin kentte dükkanları yaktığı ve yağmaladığı açıklandı.
BM İnsan Hakları Ofisi sözcüsü Ravina Shamdasani, Darfur'da pazartesi gününden bu yana çatışmaların yeniden alevlendirdiği şiddet olaylarında en az 96 kişinin öldüğünü söyledi. Ülkede şu ana kadar Birleşmiş Milletler rakamlarına göre 500'den fazla kişi öldü, yaklaşık 4 bin 200 kişi de yaralandı. BM ölü sayısının çok saha yüksek olabileceğini vurgularken Sudan Doktorlar Sendikası'na göre ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan'dan bu yana yaşanan çatışmalarda ölen sivil sayısı 411. Sendika bugüne kadar 2 bin 23 sivilin de yaralandığını açıkladı.
BM ayrıca çatışmaların ilk haftasında ülke içinde çatışmalar kaynaklı yerinden edilenlerin sayısının 75 binden fazla olduğunu duyurdu. Başkent Hartum'daki hastanelerin sadece yüzde 16'sının normal bir şekilde çalıştığı belirtiliyor.
DAGALU: GENERAL BURHAN RADİKAL İSLAMİ CEPHE LİDERLERİ TARAFINDAN YÖNLENDİRİLİYOR
Ordu ve HDK arasında enformasyon savaşı ve karşılıklı birbirini suçlayan açıklamalar da sürüyor. BBC'ye konuşan HDK lideri "Hemedti" lakaplı General Muhammed Hamdan Dagalu' savaşçılarının üç günlük ateşkes uzatıldığından bu yana “durmaksızın” bombalandığını belirtti. “Sudan’ı yok etmek istemiyoruz” diyen General, şiddetten Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el Burhan’ı sorumlu tuttu.
Telefonla BBC’ye konuşan Dagalu görüşmelere açık olduğunu ancak koşulunun ateşkesi devam etmesi olduğunu kaydetti ve “Çatışmalara son verin, sonra müzakere edebiliriz” dedi. General Burhan ile kişisel bir sorunu olmadığını ve kitlesel sokak gösterilerinin ardından ordu ve RSF tarafından 2019’da devrilen eski Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir’e sadık olanları hükümete getirdiği için bir "hain olarak gördüğünü" belirtti.
"Maalesef Burhan radikal İslami cephe liderleri tarafından yönlendiriliyor” diyen Dagalu BBC’ye yaptığı açıklamada “Bugün sivil hükümeti sabırsızlıkla bekliyorum, tamamen sivil yönetimi. Bu benim ilkem” diye konuştu.
ORDU: ASİLERİN İKTİDARI ELE GEÇİRME GİRİŞİMİ BAŞARISIZ OLDU
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre ise Sudan ordusu, "onurlu şekilde milli haysiyet mücadelesi veren mensuplarının sebat ve güven içerisinde görevlerini yerini getirdiğini" belirterek "asilerin" iktidarı ele geçirme girişiminin başarısız olduğunu söyledi.
Ordudan yapılan açıklamada, "Komplo harikaydı ve yurt içi ve dışındaki taraflarca planlandı ancak silahlı kuvvetlerin adamlarının sebat ve kararlılığının ağırlığı altında zincirleri kırıldı" ifadesi kullanıldı. HDK'nin yaptığının "devleti gasbetme projesi" olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Geride kalan iki haftada asilerin iktidarı ele geçirme girişimi başarısız oldu. Bu, sahte tarafsızlığa yer olmayan bir savaştır. Yakında Sudan devletinin ve köklü kurumlarının bekası ve ülkemizi sonsuza dek mağlup etme projesi sona erdirilerek zaferle sonuçlanacak." Savaşın halkı ve silahlı kuvvetleri birleştirdiği ileri sürülen açıklamada, isyancıların ve onların ülke içinden ve dışından ajanlarının insanları aldatmaya, gerçekleri tahrif etmeye ve insanları satın almaya yönelik tüm girişimlerinde başarısız olduğu savunuldu.
Ordu, HDK mensuplarına "bir kez daha kendi saflarına katılmaları ve en yakın askeri bölgeye teslim olmaları" çağrısını yineledi.
NE OLMUŞTU?
Sudan'da eski devlet başkanı Ömer el Beşir'in devrilmesinin ardından 2021'de beraber darbe yaparak iktidara gelen geçici askeri konseyin (Egemenlik Konseyi) lideri ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdülfettah Burhan ile Egemenlik Konseyi'nin başkan yardımcısı ve aynı zamanda Hızlı Destek Kuvvetleri'nin lideri Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu arasındaki güç mücadelesi çatışmaların başlamasına yol açmıştı. Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı ordu ile HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü. (DIŞ HABERLER)
Sudan'da Türkiye'nin tahliye uçağı vuruldu, MSB 'yaralı yok' dedi
Onlarca ülke Sudan'dan vatandaşlarını tahliye etti: On binlerce Sudanlı komşu ülkelere sığındı
Sudan'ın eski lideri Ömer Beşir askeri hastaneye nakledildi: UCM'de soykırım suçundan yargılanıyor