Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşüne ABD ve İngiltere'den tepki: Katar da 'Esad ile normalleşmeyeceğiz' dedi
Artı Gerçek - Arap Birliği'nin Suriye'nin 12 yıl sonra yeniden birliğe dönmesine ilişkin uzlaşıya varmasına ABD ve İngiltere'den tepki geldi. Kahire'deki Arap Birliği toplantısına dışişleri bakanını dokuz ülkeden göndermeyen Katar da "Suriye hükümeti ile normalleşme konusundaki tutumunu değiştirmediğini" duyurdu.
ABD: SURİYE ARAP BİRLİĞİ'NE YENİDEN KABUL EDİLMEYİ HAK ETMEDİ
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü Suriye'nin Arap Birliği'ne geri alınmasını "hak etmediğini" ancak ABD'nin Arap Birliği'nin Suriye krizini uzun vadeli çözüm planını desteklediğini" söyledi. Washington'un güvenlik ve istikrar inşa etmek de dahil olmak üzere Suriye'deki Arap ortaklarının hedeflerini paylaştığını, ancak "Suriye krizini çözmek için gerekli adımları atma konusunda Esad'ın istekliliğine şüpheyle" devam ettiğini söyleyen sözcü "Suriye'nin şu anda Arap Birliği'ne yeniden kabul edilmeyi hak ettiğine inanmıyoruz" ifadelerini kullandı. ABD'li yetkili ABD Suriye'ye yönelik yaptırımlarının tam olarak yürürlükte kalacağını da sözlerine ekledi.
İngiltere'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Lord Tarık Ahmed de ülkesinin "Esad rejimiyle angajmana karşı olduğunu" ve Esad'ın "masum Suriyelileri alıkoymaya, işkence etmeye ve öldürmeye" devam ettiğini söyledi.
KATAR: NORMALLEŞMEYE İLİŞKİN TUTUMUMUZ DEĞİŞMEDİ
Katar de Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşüne karar verilmesinin ardından hükümetle normalleşmeyi reddeden tutumunun değişmediğini duyurdu. Katar resmi ajansı QNA'nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid bin Muhammed el-Ensari, "Katar her zaman Arap fikir birliğini desteklemeye çalışmıştır ve bu fikir birliği için engel teşkil etmeyecektir" dedi. Ancak Doha yönetimi ile Esad hükümeti arasındaki ilişkilerin mnormalleşmesine ilişkin Ensari, "Katar Devleti'nin Suriye rejimiyle normalleşme konusundaki resmi tutumu, öncelikle kardeş Suriye halkının beklentilerini gerçekleştiren siyasi bir çözümde ilerleme kaydedilmesine bağlı bir karardır" diye konuştu. Ensari, Katar'ın Esed hükümetiyle normalleşmeyi reddeden tutumuna işaret ederek, "Katar Devleti'nin rejim ile normalleşme konusundaki tutumu değişmedi. Katar, Suriye halkının saygınlık, barış, kalkınma ve refah gibi beklentilerini gerçekleştirmek için Arap kardeşleriyle çalışmak istiyor" ifadelerini kullandı.
Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, 14 Nisan'da yaptığı açıklamada, Katar'ın Suriye hükümetiyle normalleşmesine ilişkin durumun söz konusu olmadığını ve Suriye'nin Arap Birliği üyeliğinin askıya alınmasına yönelik sebeplerin geçerli olduğunu söylemişti.
ESAD 19 MAYIS'TAKİ ZİRVEYE 'İSTERSE' KATILABİLECEK
Arap Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri bakanları, pazar günü Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Arap Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, Suriye'nin birliğe dönmesi konusunda anlaşmaya varmıştı. Toplantıya üye 22 ülkenin 13'ünün dışişleri bakanları katılmıştı.
Kararda, Suriye'nin Arap Birliği toplantılarına yeniden katılmaya hemen başlayabileceği belirtiliyor. Aynı zamanda, komşu ülkelerdeki sığınmacılar ve bölgedeki uyuşturucu kaçakçılığı gibi, Suriye'deki iç savaştan kaynaklı krize çözüm bulunması çağrısında bulunuluyor. Arap Birliği'nin kararında, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Mısır ve Arap Birliği Genel Sekreterliği'nin bakanlar düzeyinde bir temas grubu kurarak Suriye hükümetiyle ilişkileri yeniden başlatacağı, krize adım adım çözüm bulunması arayışında olacağı belirtildi. Atılacak somut adımlar arasında, Suriye'ye yardımların gönderilmesinin kolaylaştırılması da yer aldı.
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt kararın Arap devletleri ile Suriye arasındaki ilişkilerin yeniden başlaması anlamına gelmediğini, her ülkenin buna bireysel olarak karar vermesi gerektiğini vurgulamıştı. Son zamanlarda Arap devletleri, Esad'ı ilişkilerin normalleşme hızını ve Suriye'nin hangi şartlarla birliğe geri dönebileceğini tartışmak üzere 19 Mayıs'ta Riyad'da yapılacak Arap Birliği zirvesine davet edip etmeme konusunda fikir birliğine varmaya çalışıyordu. Arap Birliği Genel Sekreteri Gayt pazar günü yaptığı açıklamada, Esad'ın zirveye "isterse" katılabileceğini de söyledi.
Arap Birliği, Suriye'deki iç savaş nedeniyle 12 Kasım 2011'de Suriye'nin birliğe üyeliğini askıya almıştı. (DIŞ HABERLER)
Tarihi karar: Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşü için uzlaşı sağlandı
Reuters: Suudi Arabistan, Esad'ı Arap Birliği zirvesine davet edecek
12 yıl sonra ilk: İran Cumhurbaşkanı Reisi'den Suriye'ye tarihi ziyaret