SZ: Erdoğan günah keçisi arıyor
Süddeutsche Zeitung gazetesi, 'Türkiye'nin derin bir ekonomik kriz' ile seçime girdiğini 'AKP'nin iktidarı kaybetme korkusuyla baskıyı artırdığı' eleştirisini yapıyor.
Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı kapsamında Ankara'yı ziyaret eden AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn Türkiye temaslarının yankıları sürüyor. Konu Alman basının da gündeminde. Alman gazetelerinde AB temsilcileri Mogherini ve Hahn'ın Ankara ziyareti kapsamında Türkiye- AB ilişkilerine ve Almanya’daki iltica hakkı tartışmalarına yönelik yorumlar öne çıkıyor.
"İCRAATLAR SÖYLEM İLE UYUMLU DEĞİL"
Süddeutsche Zeitung Türkiye – AB ilişkilerine ayırdığı yorumda, Erdoğan yönetiminin söylemleriyle icraatlarının uymadığı eleştirisini yöneltiyor: "Türkiye'de yeniden Avrupa Birliği (AB) ile yakınlaşmasını önlemeye çalışan "karanlık odakların" bulunduğuna ve son akademisyen tutuklamalarından hükümetin değil, karanlık güçlerin sorumlu olduğuna dair söylentiler dolaşmaktaydı. Gerçekten de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'ya gittiği ve AB ile ilişkileri düzeltmek istediklerini söylediği bir sırada tutuklamaların sanki OHAL varmış gibi devam etmesi anlamsız olurdu. Ama şimdi Erdoğan tutuklamaları savunduğu gibi akademisyenlerin terörist olduklarını da söyleyebiliyor. Bir yıldır hakkında dava açılmadan cezaevinde tutulan işadamı Osman Kavala hükümete yakın bir gazete tarafından ‘Avrupa'nın kuklası' olarak adlandırılıyor. Ne var ki tam bu sırada iki AB Komisyonu üyesi, ilişkilerin yeniden başlatılmasıyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere gittikleri Ankara'da tutuklamaları yanlış anlamaya gelmeyecek şekilde eleştirdiler.
"ANKARA NE İSTEDİĞİNİ BİLMELİ"
Ankara ne istediğine karar vermeli: Ya Avrupa ile yakınlaşmaya çalışacak, ya da daha fazla yalnızlığa itilecek. Erdoğan yeniden seçim havasına girdi. Ülkesi derin bir ekonomik kriz geçiriyor. Partisi iktidarı kaybetme tehlikesi baş gösterdiğinde hep aynı yola başvurup, ‘günah keçileri' arıyor. Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler böyle düzeltilemez."
Alman Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi genel başkan adaylarından Friedrich Merz'in Anayasa'nın iltica hakkını teminat altına alan maddesini gözden geçirmek gerekebileceği şeklinde sözleri Almanya'da günün konusu oldu. Die Welt gazetesinin yorumu:
"Eski meclis grubu başkanı ve genel başkan adayı Friedrich Merz, tam basının şüphe duymaya başladığı ve onu pasif ve fazla merkezci bulup, Yeşiller partisine fazla kur yaptığını yazdığı bir sırada iltica konusunu açtı. İki hafta sonra parti başkanını seçecek olan delegelerin aklında kalacak bir şeyler söylemesi gerekiyordu. Merz sözleriyle gündeme oturdu. Genel başkan adaylarından Sağlık Bakanı Jens Spahn bir anda unutuldu. Merz bu çıkışından zarar görmez. Çünkü kalma hakkı olmayıp, iltica gerekçelerini anlatma hakkı anlamına gelen temel iltica hakkı sorun değildir. Sorun iltica hakkının uygulanışından kaynaklandığı için bu noktada pekala değişiklikler yapılabilir."
NE OLMUŞTU?
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AİHM'nin verdiği kararın ardından HDP eski Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın "kısa süre içinde serbest bırakılmasını ümit ettiklerini" söylemiş ve bu açıklamaları Türkiyeli yetkililerin tepkisini çekmişti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)