Taliban: Partnerlerimiz Çin; Katar ve Türkiye, Kabil Havalimanı için çalışıyor
Reuters, Kabil Havalimanı'ndan iç hat uçuşlarının yarın yeniden başlayacağını duyurdu. Taliban Sözcüsü Mücahid 'Katar ve Türkiye, havalimanını işler hale getirmek için çalışıyor' dedi.
Kabil Havalimanı'ndan iç hat uçuşları yarın yeniden başlayacak. Katar Dışişleri Bakanlığı, Kabil'deki havalimanının yeniden faaliyete girmesi için Taliban'la görüşmelere başladıklarını açıkladı.
Reuters'ın Al-Jazeera kanalına dayandırdığı haberinde bildirdiğine göre, Kabil Havalimanı'ndan iç hat uçuşlarının Cuma günü yeniden başlayacağı aktarıldı.
Haberde, uluslararası uçuşların "zaman alacağı" vurgulandı.
Al-Jazeera daha önce Katarlı bir teknik ekibin havalimanındaki hasarı değerlendirdiğini ve "yakında" tekrar faaliyete geçirmeyi planladığını bildirmişti.
Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al-Thani yaptığı açıklamada, Körfez devletinin Taliban ile görüştüğünü ve Kabil havalimanındaki operasyonları yeniden başlatmak için potansiyel teknik destek için Türkiye ile birlikte çalıştığını söyledi.
Şeyh Muhammed, "Taleban'la görüşüyoruz, teknik destek sağlanması konusunda da Türkiye'yle temas halindeyiz. Umudumuz, önümüzdeki birkaç günde iyi haberler verebilmek" dedi.
Şeyh Muhammed ayrıca Kabil'deki havalimanının "ne zaman tam kapasite işler hale gelebileceği konusunda net bir işaret olmadığını, en kısa zamanda faaliyetlere başlama konusunda umutlu olduklarını" dile getirdi.
Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Bin Abdülrahman El-Tani bu açıklamaları Doha'da İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile düzenlediği ortak basın toplantısında dile getirdi.
Afganistan'ın başkenti Kabil'in kontrolunu Ağustos ayında ele geçiren Taleban, henüz hükümetü kurmadı ve ülkeyi nasıl yöneteceğine ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.
RAAB: TALİBAN'LA GÖRÜŞMEMİZ GEREKİYOR
İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab da Afganistan'da Taleban'la görüşmek gerektiğini, ancak İngiltere'nin Taleban hükümetini tanımak için herhangi bir acil planı bulunmadığını söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Raab, Doha'da ayrıca Afganistan'dan tahliye edilen mültecilerin barındırılacağı yerleri ziyaret etti.
Dominic Raab, Katarlı yetkililerle Afganistan'ın gelecekte terörizme kucak açan bir ülke haline dönüşmemesini sağlamayı, insani krizi önlemeyi, bölgesel istikrarı korumayı ve daha kapsayıcı bir hükümet oluşturma taahhüdünü yerine getirmesi için Taleban'ı sorumlu tutmayı konuştuklarını söyledi.
Raab, gazetecilere yaptığı açıklamada, "İngiltere'nin Afganistan'a verdiği taahhüt hala geçerdi. Yeni gerçekliğe uyum sağlamamız gerekiyor" dedi.
"Acil önceliğimiz; Afganistan'da kalan İngiliz vatandaşlarının, İngiltere için çalışan Afganlar'ın ve en büyük risk altında olan diğerlerinin güvenli geçişini garanti altına almak" şeklinde konuşan İngiliz Bakan, bu kişilerin Afganistan'dan güvenli bir şekilde tahliye edilmeleri için üçüncü ülkeler aracılığıyla bölge liderleriyle konuşacağını sözlerine ekledi.
İngiltere, Afganistan Büyükelçiliği'ni Kabil'den Katar'ın başkenti Doha'ya taşımıştı.
TALİBAN SÖZCÜSÜ: KATAR VE TÜRKİYE HAVALİMANI İÇİN ÇALIŞIYOR
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, İtalya’da yayımlanan La Repubblica gazetesine verdiği söyleşide, Afgan ekonomisini kalkındırmak ve ülkeyi yeniden inşa edebilmek için uluslararası ilişkilerini düzeltmeye ve "tüm dünya hükümetlerince tanınmaya" ihtiyaç duyduklarını söyledi.
Mücahid, Kabil Havalimanı’nın ne zaman açılacağı sorusuna da şöyle yanıt verdi:
"Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı ciddi şekilde hasar almış durumda. Şu anda büyük teknik sorunlar var, ama nihayet güvenlik bizim İslami güvenlik güçlerimizin elinde. Fakat büyük lojistik sorunlar devam ediyor. Katar ve Türkiye, havalimanını yeniden işler hale getirmek için çalışıyor. 3 gün içinde her şey temizlenmiş olacak ve kısa sürede de yeniden inşa edilecek. Eylül ayı içinde havalimanının tekrar faaliyete geçmesini umuyorum."
İTALYA'NIN İSLAM DEVLETİMİZİ TANIMASINI UMUYORUM
Zabihullah Mücahid, "İtalya’nın İslam devletimizi tanımasını ve büyükelçiliğini yakında yeniden açmasını umuyorum. Ülkeniz kültürü ve felsefe tarihiyle bizim için çok önemli" dedi.
Mücahid, diğer ülkelerle ilişkilerinden bahsederken, "Çin en önemli partnerimiz, ülkemize yatırım yapmaya ve yeniden inşayı desteklemeye istekli olduğu için bizim için temel önemde ve olağanüstü bir fırsat teşkil ediyor" diye konuştu.
Çin’in "Yeni İpek Yolu" olarak anılan "Bir kuşak, bir yol" projesine çok önem verdiklerini kaydeden Mücahid, "Ayrıca çok zengin bakır madenlerimiz var, bunlar Çinliler tarafından modernize edilebilir ve yeniden canlanabilir. Çin, tüm dünya pazarlarına girişimiz için bir geçiş belgesi temsil ediyor" ifadelerini kullandı.
'RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZ İYİ'
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Rusya ile ilişkileri hakkında ise "Rusya gibi bölgede ağırlığı olan, önemli bir partnerle iyi ilişkileri sürdürüyoruz. Moskova ile ilişkilerimiz esas olarak siyasi ve ekonomik. Rusya uluslararası barış koşullarını yaratmak amacıyla bizim için aracılık etmeye devam ediyor" dedi.
KADINLAR BAKAN OLAMAZ AMA ASİSTAN VE HEMŞİRE OLURLAR
Hükümeti ne zaman kuracakları sorusuna "En kısa zamanda" diye yanıt veren Mücahid, ilk aşamada "bakanlıkların yarısı ile yalın bir hükümet" kurmayı planladıklarını söyledi.
Mücahid, "Yeni Taliban hükümetinde bir kadının bakan olacağını düşünebilir miyiz?"" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
"Bakan olarak değil, ama Kuran’ın emirleri ve şeriat yasaları doğrultusunda kadınlar örneğin bakanlıklarda, polis gücünde ya da mesela yargı mercilerinde asistan olarak çalışabilirler."
Halen hastanelerde çalışan çok sayıda kadın olduğunu da söyleyen Mücahid, "Çok iyi hemşireler" dedi.
Mücahid,, kız öğrencilerin de üniversiteye gidebileceğini belirterek "Afganistan’ı dünya çapında gururlandıran çok sayıda parlak kız öğrencimizin olmasını umuyoruz" diye konuştu.