Tatilde çektiği ırkçı video yüzünden ülkesine dönemiyor
Güney Afrikalı tatilcinin videosu ülkesini ayağa kaldırdı.
Güney Afrikalı Adam Catzavelos’un Yunanistan’da tatil yaptığı sırada çektiği bir video, sosyal medyada büyük tepki topladı. Gelen tepkiler ve boykot kararı sonucunda Catzavelos işini kaybetti. Catzavelos nefret suçu sebebiyle hapis cezasına çarptırılabilir; ailesi ise ülkeyi terk etmenin eşiğinde.
Le Monde’un haberine göre Ağustos ayının ortasında, 39 yaşındaki Güney Afrikalı beyaz Adam Catzavelos, Yunanistan’da tatil yaparken bir video çekti. Videoda plajı ve doğayı görüntüleyen Catzavelos, "Şimdi de hava durumu: gökyüzü mavi, hayat güzel, deniz muhteşem. Bu cennet köşesinde tek bir kaffir bile yok!" dedi.
Kaffir, Güney Afrika’daki siyahlar için kullanılan ırkçı bir hakaret. Catzavelos, videoyu WhatsApp üzerinden arkadaşlarına göndermişti. Saniyeler sonrasındaysa görüntüler sosyal medyaya düştü ve ülkesinde tüm tepkileri üstüne çekti.
İLGİLİ HABER: ÖZGÜRLÜĞÜN EN UZUN YÜRÜYÜŞÇÜSÜ 100 YAŞINDA
"Kaffir", Arapçadan İngilizceye geçmiş bir sözcük (inançsız anlamındaki "kâfir"den gelmekte) ve Güney Afrika’da dinî bir terimden çok ırkçı bir hakaret olarak kullanılıyor. ABD’deki "n ile başlayan kelime"den ("nigger") daha ağır bir hakaret olduğu ifade edilen "k ile başlayan kelime"yi kullanmak, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde nefret suçu sayılıyor.
Catzavelos’un videosu tepkilerii üstüne çektikten sonra ülkesine dönememesine neden oldu. 21 Ağustos’ta Catzavelos’un adresi, evinin fotoğrafı, telefon numarası internette paylaşıldı. Çocuklarının okuduğu okulun yönetimi, Catzavelos’un okula adım atmasını yasakladı. Eşinin çalıştığı Nike firması boykotun hedefi oldu ve mağazalarını kapattı. Babasının kurduğu gıda şirketi çoktan kilit vurdu. Irkçı bir aileden gelmediğini söyleyen Adam Catzavelos’un kardeşi Nic, "Bir anda hayatımız mahvoldu" diyor. Şimdi ailesi ülkeyi terk etmeyi düşünüyor.
Yaptığı açıklamada "Güney Afrika’da herkesin büyük üzüntü yaşamasına sebep oldum" diyen Catzavelos ise ırkçı bir hakaret kullandığının farkında olduğuna dair hiçbir şey söylemedi ve açıkça özür dilemedi. Bu sebeple Nelson Mandela’nın ülkesindeki pek çok kişi, açıklamalarının özür olarak kabul edilemeyeceğini söylüyor. Catzavelos, yaşanan protestolar sonucu hâlâ ülkesine dönebilmiş değil. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)