The Guardian ve The Observer çalışanları satışa karşı greve gitti

The Guardian ve The Observer çalışanları satışa karşı greve gitti
İngiltere'de The Guardian ve The Observer çalışanları 48 saatlik greve gitti. Aynı çatı altında bulunan iki gazetenin çalışanları The Observer'ın satışı görüşmelerine tepki gösterirken, Ulusal Gazeteciler Sendikası görüşmeleri askıya alma çağrısı yaptı.

Artı Gerçek- İngiltere’de The Guardian ve dünyanın en eski haftalık gazetesi unvanına sahip The Observer gazetelerinin çalışanları, The Observer'ın satış görüşmelerine tepki olarak 48 saatlik bir grev başlattı. 1791'de kurulan The Observer'ın Londra'daki merkezi önünde eylem yapan çalışanlar, gazetenin sahibi Scott Vakfı'ı "ihanet etmekle" suçladı ve satış görüşmeleri konusunda kendilerine danışılmamasını eleştirdi.

İLK GREV VE TARİHİ GÜN

The Guardian ve The Observer'ı temsilen hareket eden Ulusal Gazeteciler Sendikası (NUJ), The Guardian'da 50 yıldan uzun süre sonra ilk kez grev yapıldığını belirtti. Grev, The Observer'ın 233. yaş günü olan 4 Aralık’ta başladı.

NUJ Genel Sekreteri Laura Davison, grev kararının, gazetecilerin endişelerini okuyuculara ve karar alıcılara iletme isteğini gösterdiğini söyledi. Davison, şu ifadeleri kullandı:

“The Guardian ve The Observer çalışanlarının arkasında NUJ'un tam desteği vardır. The Observer toplumumuz açısından önemli bir yere sahip ve çalışanları gazetenin geleceğini önemsiyor. Satışın tüm tarafların çıkarına olması için görüşmeler askıya alınmalı.”

SCOTT VAKFI'IN ÖNERİSİ

Scott Vakfı Başkanı Jacob Sunde, grevle ilgili çalışanlara gönderdiği bir e-postada, liberal gazeteciliğin geleceği için doğru adımlar atmak istediklerini belirtti. Satışın Tortoise Media ile gerçekleşmesi halinde, The Observer çalışanlarına gönüllü işten çıkarılma hakkı veya aynı şartlarda göreve devam etme seçeneği sunulacak.

SATIŞA YÖNELİK ENDİŞELER

Tortoise Media, 2019’da ABD’nin eski Londra Büyüelçisi Matthew Barzun ve eski BBC haber müdürü James Harding tarafından kuruldu. Ancak şirketin gazetecilik tecrübesi bulunmaması, çalışanların endişelerini artırıyor.

The Observer'ın kültür-sanat muhabiri ve grev sözcüsü Vanessa Thorpe, AA’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Burada çalışmayı seviyoruz ve liberal gazeteciliği destekleyen bir vakıfın işlettiği şirkette kalmak istiyoruz. Bir vakıf yerine şahıslara ait bir şirketin parçası olmak riskli. Ayrıca kurulması planlanan üretli internet sitesinin, okuyucu tabanını daraltabileceğini düşünüyoruz.”

Thorpe, Scott Vakfı'ın çatısı altında kalmanın daha güvenli olduğunu ve Tortoise Media'ın maddi kaynaklarının yetersiz olduğunu vurguladı.

DEĞİŞİM VE ZOR KARARLAR

Thorpe, satışın gerçekleşmesi durumunda, gazetenin dış haber servisinde büyük değişiklikler yaşanacağını belirtti ve şu ifadeleri ekledi:

“The Observer ve The Guardian entegre bir operasyon yürütüyor. Dış haberlerimiz ortak muhabirler tarafından hazırlanıyor. Ancak satış sonrasında bu sistem bozulabilir. The Observerın pazar günleri The Guardian internet sitesine 10 milyon tıklama getirdiğini ve 100 binin üzerinde basılı gazete sattığını unutmayalım. Satış gerçekleşirse, birçok arkadaşımız zor tercihlerle karşı karşıya kalacak.” (AA)

Öne Çıkanlar