Thomas Friedman: Putin'in B planını Polonya'yı vurup NATO'da bölünme yaratmak
New York Times yazarı Thomas Friedman’a göre, Putin, Polonya’yı vurursa NATO içinde bir bölünme yaratarak NATO'nun dağılabileceğine inanabilir.
Ukrayna’daki savaşı istediği gibi götüremeyen Putin her geçen gün daha fazla kenti yerlebir etme, kadın, çocuk ve yaşlıları komşu ülkelere kaçmaya zorlama politikası izliyor. İçeride ekonomik yaptırımların etkisini hissetmeye başlayan Rus liderin sonraki hamlesi ne olacak?
New York Times yazarı Thomas Friedman’a göre, Putin, "Polonya’yı vurarak NATO içinde bir bölünme yaratmak isteyebilir. Putin, bu konuyu zorlayabilirse ve bazı NATO üyeleri Polonya'yı savunmaktan çekinirse NATO'nun dağılabileceğine düşünebilir."
Makalenin geniş bir özetini paylaşıyoruz:
Putin'in Orta Doğu'da uzun yıllar faaliyet göstermesini izleme deneyimim var. Bu nedenle, Putin'in A planının başarısız olduğunu, (Rus ordusunun elini kolunu sallayarak Ukrayna'da ilerlemesi, "Nazi" liderliğinin başını kesmesi ve ardından tüm ülkenin barışçıl bir şekilde Rusya'nın kollarına düşmesini beklemesi) fark ettiği ortada.
Bu nedenle Plan B’ye geçti. Bu plan, Rus Ordusu'nun Ukraynalıları evlerinden kaçmaya teşvik etmek ve kitlesel bir mülteci yaratmak amacıyla kasıtlı olarak Ukraynalı sivillere, apartmanlara, hastanelere, işyerlerine ve hatta bomba sığınaklarına (hepsi son birkaç hafta içinde meydana geldi) ateş açması, bomba yağdırmasını içeriyor.. Ukrayna'daki krizi büyütmek ve daha da önemlisi yakınlardaki NATO ülkelerindeki büyük bir mülteci krizi yaratmak.
Onun için bundan sonraki en iyi şey, 5 veya 10 milyon Ukraynalı mülteciyi, özellikle de kadınlar, çocuklar ve yaşlıları Polonya, Macaristan ve Batı Avrupa'ya sürmek olacaktır. Bu plana göre, komşu NATO devletleri eninde sonunda Zelenskiy’e Putin'in savaşı durdurmak için istediği şartları kabul etmek için baskı yapacaklar.
Putin muhtemelen, bu planın büyük olasılıkla kendisini ve Rus devletini kalıcı parya olarak bırakabilecek savaş suçları işlemeyi içermesine rağmen, Rus petrol, gaz ve buğday ihtiyacının (ve Rusya'nın yaklaşmakta olan İran nükleer anlaşması gibi bölgesel meseleleri ele almadaki yardımına ihtiyacının) geçmişte olduğu gibi, dünyayı "Bad Boy Putin" ile iş yapmaya geri dönmeye zorlayacağını düşünüyor.
PUTİN'İN B PLANI
Putin'in B planı, Biden ve Zelenskiy'nin planıyla çarpışıyor. Zelenskiy'nin umduğundan daha iyi sonuç verdiğini düşündüğüm A planı, Rus Ordusu ile karada baş başa kalmak, iradesini kırmak ve Putin'i Zelenskiy'nin barış anlaşması şartlarını kabul etmeye zorlamak. Rus kuvvetleri tarafından dökülen tüm barbarca kan ve bombalamalara rağmen, Zelenskiy gözünü hâlâ diplomatik bir çözümde tutuyor, güçlerini ve halkını bir araya getirirken Putin'le müzakere için bastırıyor.
Biden'ın, onu caydırmak amacıyla savaş başlamadan önce Putin'i açıkça uyardığı A planı, Rusya'ya daha önce Batı tarafından hiç uygulanmamış ekonomik yaptırımlar uygulamaktı. Biden'ın Rusya'ya askeri olarak baskı yapmak için Ukraynalılara silah göndermeyi de içeren stratejisi tam da bunu yapıyor. Muhtemelen Biden'ın beklentilerinin ötesinde başarılı oluyor çünkü Rusya'da faaliyet gösteren yüzlerce yabancı işletmenin oradaki faaliyetlerini gönüllü olarak veya çalışanlarının baskısı altında askıya almasıyla daha da güçlendi.
Rus fabrikaları artık mikroçip ve ihtiyaç duydukları diğer hammaddeleri Batı'dan alamadıkları için kapanmak zorunda kalıyor; Rusya'ya ve çevresinde hava yolculuğu kısıtlanıyor çünkü ticari uçaklarının çoğu aslında İrlandalı kiralama şirketlerine aitt. Ayrıca Airbus ve Boeing, Rusya'nın sahip olduğu uçaklara da servis ve yedek parça hizmeti vermiyor. Bu arada, binlerce genç Rus teknoloji çalışanı, ayaklarıyla savaşa karşı oy veriyor ve ülkeyi yeni terk ediyor. Bütün bunlar Putin'in savaşı başlatmasından sadece bir ay sonra oluyor.
Washington Post, ekonomik araştırma firması Castellum'a atıfta yaptığı haberde, "Rusya'ya akan mal ve hizmetlerin yarısından fazlası, ABD ve Avrupa Birliği'nin başı çektiği yaptırımları veya ticaret kısıtlamaları uygulayan 46 veya daha fazla ülkeden geliyor" dedi.
İşte size günün sorusu: Putin'in savaş makinesinin yarattığı tüm mültecilerin NATO ülkeleri üzerindeki baskısı (her geçen gün daha fazla) Ukrayna'da onun durmuş ordusu ve içeride ekonomisi üzerinde yaratılan baskıyı gölgede bırakacak mı?
Bu sorunun cevabı, bu savaşın ne zaman ve nasıl sona ereceğini belirleyecek. İster net bir kazanan ve kaybedeniyle ister belki daha büyük olasılıkla, Putin lehine veya aleyhine bir tür kirli uzlaşma ile.
C PLANINI TERCİH EDEBİLİR
"Belki" diyorum çünkü Putin herhangi bir beraberliğe veya kirli uzlaşmaya tahammül edemeyeceğini hissedebilir. Tam bir zaferden başka herhangi bir şeyin, iktidar üzerindeki otoriter tutuşunu baltalayacak bir aşağılama olduğunu hissedebilir. Bu durumda, C planını tercih edebilir. Bu plan tahmin ediyorum ki, Polonya sınırındaki Ukrayna askeri tedarik hatlarına hava veya roket saldırılarını içerecek.
Polonya bir NATO üyesi ve topraklarına yapılacak herhangi bir saldırı, diğer tüm NATO üyelerinin Polonya'yı savunmasını gerektirecektir. Putin, bu konuyu zorlayabilirse ve bazı NATO üyeleri Polonya'yı savunmaktan çekinirse NATO'nun dağılabileceğine inanabilir.
Bu kesinlikle her NATO ülkesinde, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde, Rusya ile olası bir 3. Dünya Savaşı'na doğrudan müdahil olma konusunda hararetli tartışmaları tetikleyecektir. Ukrayna'da ne olursa olsun, Putin NATO'yu parçalayabilirse, bu onun diğer tüm kayıplarını maskeleyebilecek bir başarı olur.