Titanik enkazına dalış yaparken kaybolan araç için kritik saatler: Denizaltıdaki oksijen bugün bitecek

Titanik enkazına dalış yaparken kaybolan araç için kritik saatler: Denizaltıdaki oksijen bugün bitecek
1912'de batan Titanik adlı yolcu gemisinin enkazına turistik dalış gerçekleştirdiği sırada kaybolan Titan adlı denizaltıyı arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Uzmanlar, araçtaki oksijenin bugün tükenmesini bekliyor.

Artı Gerçek - Turistlere Titanik'in enkazını gezdiren ve Atlas Okyanusu'nda pazar sabahı kaybolan Titan adlı denizaltı aracını arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Yetkililer, toplam beş yolcunun bulunduğu araçtaki tahmini oksijen stoğunun tükenmesine saatler kala çalışmalara hız verdi.

ABD merkezli OceanGate Expeditions tarafından işletilen Titan, pazar günü yerel saatle sabah 8'de Titanik'in enkazına doğru dalışa geçti. Kuzey Atlantik'in ücra bir köşesinde, dünyanın en ünlü gemi enkazının bulunduğu yere planlanan iki saatlik dalış süresinin sonuna doğru araç, yüzey destek gemisi 'Kutup Prensi' (Polar Prince) ile bağlantısını kaybetti.

ARAÇTAKİ OKSİJENİN BUGÜN BİTECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR

Şirketten yapılan açıklamaya göre Titan 96 saatlik hava ile yola çıktı. Bu da oksijen depolarının muhtemelen bugün tükeneceği anlamına geliyor. Uzmanlar, oksijenin gerçekte ne kadar süre dayanacağının, aracın elektronik sistemlerinin hâlâ çalışıp çalışmadığı ve yolcuların ne kadar sakin kaldığı gibi çeşitli faktörlere bağlı olduğunu dile getirdi. Tüm bu tahminler, aracın hâlen sağlam olduğu varsayımına dayanıyor.

Arama kurtarma çalışmalarına katılan ABD Sahil Güvenlik ekibinden Jamie Frederick dün yaptığı açıklamada, "Bir arama kurtarma operasyonu yürütürken her zaman umudunuz vardır" dedi. Frederick, arama çalışmaları için deniz yüzeyine yerleştirilen sonar şamandıralardan gelen verilerin analizinin "sonuçsuz" olduğunu ekledi.

FRANSIZ DONANMASI DA ARAMA ÇALIŞMALARINA KATILDI

ABD Sahil Güvenliği, dün Kanada ordusuna bağlı ekiplerin kaybolan denizaltı için yapılan arama çalışmalarında suyun altından sesler duyduğunu açıklamıştı. Yapılan yazılı açıklamada, Kanada askeri arama uçağının, suyun altından denizaltıdakilere ait olabileceğini düşündükleri birtakım sesler tespit ettiği belirtilmişti. Seslerin denizaltıdakilere ait olup olmadığı henüz kesinleşmezken, söz konusu seslerin 30 dakika aralıklarla duyulduğu ve bölgedeki aramalarda henüz olumlu sonuç alınamadığı ifade edilmişti.

Sahil Güvenlik, daha sonra uzaktan kumandalı su altı arama araçlarının seslerin tespit edildiği bölgeye yönlendirildiğini ancak bu bölgedeki çalışmaların da sonuçsuz kaldığını duyurdu. Fransız araştırma gemisi Atalante'nin Çarşamba günü geç saatlerde Titanik'in harabelerinin bile 2 milden daha aşağısına kadar inebilen bir robotik dalış aracını konuşlandırmak üzere yola çıktığını söyledi. Victor 6000 adı verilen araç ABD donanmasının talebi üzerine gönderildi.

KAYIP DENİZALTIDA 5 KİŞİ BULUNUYOR

Buz dağına çarparak batan ve 1514 kişinin ölümüne neden olan Titanik'in enkazını göstermek için turistik amaçla kullanılan denizaltı, 19 Haziran'da Atlas Okyanusu'nda kaybolmuştu.

Denizaltıda havacılık sektöründe hizmet veren Action Aviation'ın sahibi İngiliz milyarder Hamish Harding, Pakistanlı iş insanı Şahzada Davud ve oğlu Süleyman Davud, denizaltının sahibi OceanGate şirketinin kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Stockton Rush ve Fransız denizaltı pilotu Paul Henry Nargeolet olduğu biliniyor. Batiskaf ile Titanik'in enkazına dalışın dahil olduğu 8 günlük gezi biletinin 250 bin dolar olduğu açıklanmıştı.

ŞİRKETİN CEO'SUNUN EŞİ TİTANİK'TE ÖLEN YOLCULARIN TORUNU

Denizaltında mahsur kalan Stockton Rush'ın eşi Wendy Rush'ın 1912'de batan Titanik'te seyahat eden Isidor ve Ida Strauss'un büyük torunu olduğu belirtildi. Strauss'lar Titanik'in en zengin yolcuları arasındaydı. Titanik'ten kurtulanların daha sonra ifade ettiklerine göre, Isidor tüm kadın ve çocuklar binene kadar bir cankurtaran sandalına binmeyi reddetmişti. Eşi olmadan gemiyi terk etmeyi reddeden İda'yı sarılırken gördüklerini ifade eden tanıkların anlattıkları, 1997 yapımı Titanik filminde de yer almıştı. Geminin batmasından iki hafta sonra Isidor'un cesedine ulaşılırken eşi Ida'nın kalıntılarına hiçbir zaman ulaşılamadı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar