Trump’ın 'müzakere' açıklaması piyasaları yükseltti: Petrol sert düştü
Donald Trump’ın İran’la müzakerelerin başladığını ve saldırıların ertelendiğini duyurmasının ardından küresel piyasalarda toparlanma yaşandı, petrol ve doğal gaz fiyatları geriledi
Artı Gerçek - ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’la müzakerelerin başladığını açıklaması ve enerji tesislerine yönelik saldırıların 5 günlüğüne ertelendiğini duyurması, küresel piyasalarda hızlı bir rahatlamaya yol açtı.
Açıklamanın ardından petrol fiyatlarında sert düşüş yaşandı. Brent petrol gün içinde 114 doları görmesinin ardından 96,96 dolara kadar gerilerken, sonrasında 104 dolar civarında dengelendi. Ham petrol fiyatı yüzde 9 düşüşle 89 dolara inerken, genel düşüş oranı yüzde 14’ü buldu. Avrupa’da ise doğal gaz fiyatları yüzde 9 geriledi.
Türkiye piyasalarında da hareketlilik dikkat çekti. BIST 100 endeksi gün içinde yüzde 3’ü aşan kayıplar yaşarken, Trump’ın açıklaması sonrası bankacılık hisselerinde yüzde 6-7 arasında yükseliş görüldü. Endeks daha sonra yüzde 0,51 düşüşle dengelendi. BIST 30 kontratları ise yüzde 1 artıya geçti.
Avrupa tarafında DAX endeksi güne yüzde 2 düşüşle başlamasına rağmen, açıklama sonrası yön değiştirerek yüzde 3 yükseldi.
Trump daha önce Hürmüz Boğazı’nın açılması için İran’a 48 saat süre verdiklerini, aksi halde enerji altyapısının hedef alınacağını söylemişti. ABD yönetiminin İran’ın ana petrol ihracat noktası olan Hark Adası’na yönelik askeri seçenekleri değerlendirdiği de iddialar arasında yer aldı.
İran tarafı ise olası saldırılara karşı sert karşılık vereceğini belirterek, enerji altyapısına yönelik bir saldırı durumunda İsrail ve bölgedeki ABD üslerini hedef alabileceğini duyurdu. Tahran yönetimi ayrıca, ülkenin güney kıyılarına yönelik bir müdahale halinde Körfez’de deniz trafiğini kesmek için mayınlama yapılabileceğini açıkladı.
Trump, son açıklamasında ABD Savunma Bakanlığı’na İran’ın enerji altyapısına yönelik saldırıların beş gün ertelenmesi talimatı verdiğini ve iki ülkenin “düşmanlığın kesin çözümü” için temas halinde olduğunu bildirdi. (DIŞ HABERLER)