Trump'tan İran'a: Zaman daralıyor, anlaşma yapın

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a doğru devasa bir donanmanın ilerlediğini belirterek, "Zaman daralıyor, anlaşma yapın. Bir sonraki saldırı daha kötü olacak" dedi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi ise "İran'ın cevabının orantılı olmayacağını biliyorlar" dedi.

Trump'tan İran'a: Zaman daralıyor, anlaşma yapın

Artı Gerçek- ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla İran'ı bir kez daha tehdit etti.

Devasa bir donanmanın İran'a doğru ilerlediğini, bunun başında Abraham Lincoln Uçak Gemisi ve Venezuela’ya gönderilenden daha büyük bir filo olduğuna işaret eden Trump, "Venezuela'daki gibi, gerekirse hızla ve şiddetle görevini yerine getirmeye hazır, istekli ve kabiliyetli" değerlendirmesinde bulundu.

'ZAMAN DARALIYOR'

Trump, İran'a "hızla masaya oturması, adil, eşit ve herkes için iyi bir anlaşma için görüşme yapması" çağrısında bulunarak, bu anlaşma kapsamında nükleer silah olmayacağını vurguladı.

Trump, "Zaman daralıyor. Bu gerçekten önemli. İran'a daha önce dediğim gibi, anlaşma yapın" ifadesini kullandı.

'BİR SONRAKİ SALDIRI DAHA KÖTÜ OLACAK'

İran'ın daha önce anlaşma yapmadığını, bu nedenle 22 Haziran 2025’teki 'Gece Yarısı Çekici' adlı operasyonu yaptıklarını hatırlatan Trump, "Bir sonraki saldırı daha kötü olacak. Buna izin vermeyin" ifadesini kullandı.

İRAN'DAN TRUMP'A YANIT: CEVABIMIZ 'ORANTILI' OLMAZ

Trump'ın açıklamalarının ardından, İranlı yetkililerden cevap geldi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, Tahran’ın şu aşamada ABD ile müzakereyi değil, ülkeyi savunmaya tam hazırlığı öncelik olarak gördüğünü belirterek, "Amerikalılar sonucu önceden belirlenmeyen müzakere istiyorsa İran bunu kabul edecektir ancak ABD bizi askeri konuşlandırma yoluyla müzakereye zorlayamaz" dedi.

Tesnim Haber Ajansına göre, Garibabadi konuyla ilgili verdiği demeçte, İran ile ABD arasında şu an için herhangi bir resmi müzakere sürecinin bulunmadığını ancak dolaylı mesaj alışverişinin sürdüğünü bildirdi.

'BİZE KARŞI SALDIRI DÜZENLEYEN HER ÜSSÜ VE NOKTAYI HEDEF ALACAĞIZ'

ABD'nin sınırlı saldırı ihtimaline değinen Garibabadi, "Bize karşı saldırı düzenlenen her üssü veya noktayı hedef alacağız. Askeri müdahale ABD için kolay bir seçenek değil çünkü İran'ın cevabının sadece orantılı bir cevap olmayacağını biliyorlar. Cevabımız, bir daha sınırlı saldırılar düzenlemeyi akıllarından bile geçirmeyecek şekilde tasarlandı" değerlendirmesinde bulundu.

Garibabadi, ABD ile müzakere sürecinin başlaması halinde İran'ın olası bir savaşa karşı hazırlık seviyesini düşürmeyeceğini belirterek, "Düşmanın savaş düzeni göz önüne alındığında bizim için müzakere öncelik değil, İran'ın önceliği ülkeyi savunmaya yüzde 200 hazır olmaktır" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ABD Başkanı Trump iran donanma anlaşma saldırı