Türkiye, 8 yaşındaki çocuğu gözaltında tutmaktan mahkum oldu

2001'de 8 yaşında olan B.S.D, evlerinde bulunduğu komşularına düzenlenen polis baskını sonucunda karakola götürülmüş, iki gün boyunca karakolda tutulmuştu.

Türkiye, 8 yaşındaki çocuğu gözaltında tutmaktan mahkum oldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), karakolda keyfi şekilde iki gün boyunca tutulan 8 yaşındaki çocukla ilgili dosyada kararını bugün açıkladı.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, mahkeme, Türkiye’yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde özgürlük ve güvenlik hakkının düzenlediği 5/1. maddesini ihlalden suçlu buldu ve tazminata mahkûm etti.

O dönem 8 yaşında olan B.S.D, evlerinde bulunduğu komşularına düzenlenen polis baskını sonucunda karakola götürülmüş, iki gün boyunca karakolda tutulmuştu.

Annesi de gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü Beyoğlu Polis Karakolunda oğlunu masada uyurken bulmuştu.

ANNESİ DE GÖZALTINA ALININCA BULUŞTULAR

Ekim 2001’de polis, İstanbul’daki C.Ö.’nün evine, bir hırsızlık soruşturması kapsamında baskın düzenledi.

Annesi Y.T., kendisi meşgulken oğlu B.S.D.’yi komşuları C.Ö.’ye ilgilenmeleri için bırakmıştı.

C.Ö.’nün evine baskın yapılınca polis evdeki diğer kişilerle birlikte B.S.D.’yi de karakola götürdü.

1993 doğumlu, o dönem 8 yaşında olan B.S.D.’nin annesi o gün boyunca oğlunu aradı, bölgedeki iki ayrı karakola da baktı ancak oğlunu bulamadı.

İki gün sonra B.S.D.’nin annesi Y.T. de aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınarak Beyoğlu Polis Karakoluna götürüldü.

Y.T. oğlunu burada, bir masanın üzerinde uyurken buldu.

B.S.D., annesi ertesi gün savcılığa çıkarılana kadar da annesiyle birlikte karakolda kaldı.

'ANNESİNİN YERİNİ SÖYLEMESİ İÇİN TEHDİT'

Anne Y.T. oğlunun keyfi şekilde gözaltında tutulduğunu, polislerin annesinin yerini söylemesi için ısrar ettiğini ve tehdit edildiğini ifade ederek şikayetçi oldu. Ayrıca oğlunun bu sürede psikolojisinin etkilenip etkilenmediğini tespiti için doktor kontrolünden geçirilmesi için talepte bulundu.

Kasım 2004’te karakoldaki bazı polislere "görevi kötüye kullanmaktan" dava açıldı. Kasım 2009’da ise mahkeme, davanın zamanaşımından düşmesine karar verdi. Yargıtay da bu kararı onadı.

Bunun üzerine anne Y.T., avukatı aracılığıyla AİHM’e başvurdu.

'KARAKOLDA KORUNMASIZ BIRAKTILAR'

Başvuruda, çocuğun karakolda yanında refakatçi veya ebeveyni olmaksızın tutulduğu, bu süre içerisinde de kendisiyle ilgilenilmediği ve karakolda korunmasız şekilde bırakıldığı ifade edildi.

Kanunsuz ve keyfi şekilde özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal edildiği, bunun akıl sağlığı üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu belirtildi.

Mahkeme kararını bugün açıkladı. Kararda, B.S.D.’ye bakan komşu C.Ö.’nün ifadesinin ardından serbest bırakıldığı ve çocuğun karakolda geceyi geçirmesini gerektirecek bir zorunluluk olmadığı ifade edildi.

B.S.D. o gece karakoldaki bir odada tutulmuştu.

AİHM, gözaltının herhangi bir yasal dayanağı olmadığını belirterek AİHS’nin 5/1. Maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.

Türkiye B.S.D.’ye 7 bin 500 Euro manevi tazminat ile 300 Euro mahkeme masrafı ödeyecek. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

gözaltı Türkiye İstanbul aihm çocuk mahkumiyet