Türkiye için tamam mı devam mı oylaması?
AKPM'de yarın yapılacak oylama Türkiye'yi üyelik sürecinde ya 13 yıl geriye götürecek ya da bir sonraki oylamaya kadar 3 ay vakit kazandıracak
DÜNYA- Salı günü Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu'nda yapılacak olan oylama Türkiye'nin 2004 yılı sürecine dönüp yeniden denetime alınıp alınmayacağını belirleyecek.
Cumlhuriyet gazetesinden Duygu Güvenç'in haberine göre, eğer Türkiye aleyhine karar verilirse Ankara yönetiminin demokrasi, insan hakları gibi konularda geriye gittiği tescillenmiş olacak.
AKPM’de salı günü yapılacak oylamadan çıkacak karar Türkiye’yi ya 2004’ün gerisine düşürecek ya da hükümete 3 ay daha zaman kazandıracak. Oylamanın 3 ay süreyle ertelenmesi de gündemde. Bu seçenek gerçekleşirse üç ay kazanılmış olacak.
Strazburg'taki oylama, AB ile üyelik müzakere sürecini ve Gümrük Birliği gibi hayati konuların da gidişatını belirlemiş olacak. Sonuç Türkiye'ye yönelik yatırımları etkileyecek. Oylama daha önce Ankara'nın girişimiyle iki kez ertelenmişti.
Türkiye, daha önce AKPM'ye OHAL mağdurlarının şikayetlerini inleyecek bir komisyon kurulması sözü vermişti ancak bugüne kadar o komisyon kurulmadı. Ancak değişiklik önergeleriyle teklifin değişmesi bekleniyor. 25 Nisan günü yapılacak oylama için Türkiye çok sayıda değişiklik önergesine öncülük ediyor. Ayrıca perşembe günü için de Ankara Avrupa’da İslamofobi başlığını gündeme aldırmayı hedefliyor. Hedeflenen değişikliklere ulaşılmaması halinde Türk parlamenterlerin Strazburg’u terk etmesi de alternatifler arasında.
Türkiye’nin 2004’te çıkartıldığı denetleme sürecine yeniden alınmasını öngören ve başta Türkiye’nin AB ile müzakerelerinin askıya alınmasına yol açacak bu oylamanın sonuçları bundan sonra Batı’nın Türkiye’ye yaklaşımını da belirleyecek. 17 Nisan’da AB’ye bir süprizi olduğunu söyleyen hükümet, kritik oylama öncesinde AKPM’ye de rest çekti. AKPM Türkiye Heyeti Başkanı Talip Küçükcan "Türkiye’de demokratik kurumların işleyişi" başlığında sunulan rapor ışığında bahar oturumunda yapılacak olan oylamaya gönderdiği resmi yazıda "Bu rapor, Türkiye ile AK arasındaki ilişkilere aksi yönde tesir edebilir" dedi. Ayrıca, referandum için gelen AGİT heyeti AKPM heyeti arasındaki fark Ankara tarafından bilinçli olarak gölgelendi. Türkiye’nin bu denetleme sürecinden kaçınması için OHAL ile ilgili son uzatma kararında sonlandırılacağı tarihin de verilmesi bekleniyordu. Referandum öncesinde OHAL’i uzatma kararı vermeyen Ankara, hemen ardından uzatma kararını sürdürdü. Bu da Batı’da beklenen olumlu havayı tersine çevirdi