Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile NATO üyelik sürecini görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile bir araya geldi.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile NATO üyelik sürecini görüştü

Almanya'da yapılan NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı öncesi İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto, Türkiye ile anlaşma yolu bulabileceklerinden emin olduklarını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası NATO üyeliği için harekete geçen bu iki ülke için Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Teröristlere misafirhane olan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine olumlu bakmıyoruz" açıklaması yapmıştı. euronews’te yer alan habere göre Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Reuters'a özel demeç vererek Türkiye'nin tutumunu yumuşattı. Kalın, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda 'kapıyı tamamen kapatmadığını' söyledi.

Tüm bu gelimelerin ardından üç ülkenin dışişleri bakanları Berlin'de bir araya geldi. Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto, Türkiye ile anlaşma yolu bulabileceklerinden emin olduklarını söyledi.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile Finlandiyalı mevkidaşı Pekka Haavisto, Berlin'deki toplantıya konuk statüsünde katılıyor. NATO ile şu ana iyi komşuluk ilişkileri sürdüren ancak tarafsızlık politikası nedeniyle herhangi bir askeri ittifakın üyesi olmayan iki ülke Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi sonrası bu politikayı değiştirme sinyali vermişti. Finlandiya geçen hafta askeri tarafsızlık politikasını sona erdirerek NATO'ya katılma başvurusu yapma kararı aldıklarını açıklarken İsveç'in de yakın bir tarihte benzer bir adım atması bekleniyor. Ancak söz konusu iki ülkenin NATO'ya katılabilmesi için kendi parlamentolarının yanı sıra İttifak üyesi ülkelerin tümünün onay vermesi gerekiyor.

FİNLANDİYA BAKANI: BU MESELEYE BİR ÇÖZÜM BULACAĞIMIZDAN EMİNİM

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Türkiye'nin itirazı ile igili olarak, "Bu meseleye bir çözüm bulacağımızdan eminim" diye konuştu ancak bunun bir gecede gerçekleşeceği ile ilgili bir söz veremeyeceğini belirtti. Türkiye'nin suçlamalarına da karşılık veren Haavisto, terörizmle mücadelenin ülkesi için en önemli konulardan biri olduğunu ve ülkesinin IŞİD'le mücadeleye yaptığı katkının bunun en önemli kanıtlarından biri olduğunu belirtti.

HIRVATİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI: İYİ BİR SONUÇ ALACAĞIMIZI UMUYORUM

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Grlic Radman da Türkiye, Finlandiya ve İsveç ile görüşmelerin üçlü zirvenin ardından "iyi yolda" olduğunu ifade ederek "Bugün dayanışma göstermek ve tek sesle konuşmak için görüşmelerden iyi bir sonuç alacağımızı umuyorum" dedi.

LÜKSEMBURG DIŞİŞLERİ BAKANI: 30 ÜYE ÜLKENİN HİÇBİRİ BUNA KARŞI ÇIKMAMALIDIR

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ise Türkiye'yi tutumundan vazgeçmeye ve iki İskandinav ülkesinin olası üyeliğini onaylamaya çağırdı. Asselborn, "Şayet bu iki ülke bunu istiyorsa, kaldı ki isteklerinin bu doğrultuda olduğu görülüyor, 30 üye ülkenin hiçbiri buna karşı çıkmamalıdır" dedi.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI: NATO SAVUNMAYA DAYALI BİR İTTİFAK VE ÖYLE KALACAK

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Almanya'nın bu iki ülkenin NATO'ya üyelik başvurusunu "hızlı, çok hızlı şekilde onaylayacağını" ifade ederek İsveç ve Finlandiya'nın başvurusunun ardından bir "kesinti" olmaması gerektiğini ifade etti. "NATO savunmaya dayalı bir ittifak ve öyle kalacak" diyen Baerbock, "Ancak aynı zamanda açık kapı politikası yürüten bir ittifak ve İsveç ile Finlandiya'nın parlamentolarının ve toplumlarının üyelik yönünde bir karar alması halinde biz de onlara hoş geldin deriz" şeklinde konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, NATO toplantısına girmeden önce yaptığı açıklamada İsveç ve Finlandiya'nın PKK/YPG'ye çok açık destek verdiğini vurgulayarak, "Bu da halkımızın hissiyatını olumsuz yönde etkiliyor, gözümüzün önünde tüm uyarılarımıza rağmen. Dolayısıyla müttefik olacak bir ülke açıkça PKK/YPG'ye, her gün bize saldıran askerlerimizi, polisimizi şehit eden sivillerimizi şehit eden terör örgütüne destek vermemeleri gerekiyor." ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye isveç görüşme nato üyelik Finlandiya