Türkiye'de de yaşanmıştı: Avustralya'da 'halüsinatif ıspanak' paniği
Avustralya'da yiyen kişilerde ciddi mide bulantısı ve halüsinasyonlara neden olan "zehirli ıspanak" nedeniyle kamu sağlığı alarmı verildi. Süpermarketten aldıkları ıspanakları yiyen en az dokuz kişi tıbbi yardım almak zorunda kaldı.

Artı Gerçek- Avustralya'nın Sydney kentinde en az dokuz kişi bir süpermarketten aldıkları ıspanaktan halüsinasyon ve ciddi mide bulantısı gibi belirtiler göstererek zehirlendi.
New South Wales sağlık yetkilileri Riviera Farms adlı şirkete ait olan ıspanaklardan zehirlenen dokuz kişinin tıbbi yardım aldığını ve mide bulantısı ve halüsinasyonun yanı sıra hastaların delirium (bilincin ve algının kısa süreli kaybolması), kalp atışında hızlanma ve buğulu görme gibi belirtiler gösterdiklerini duyurdu.
New South Wales Zehir Danışma Merkezi'nden Dr Darren Roberts ülke basınına yaptığı açıklamada "Şu ana kadar ölen olmadı, bu çok iyi bir haber ama insanlar gerçekten çok hasta. Halüsinasyonlar, orada olmayan şeyler görüyorlar" dedi.
New South Wales eyaleti sağlık yetkilileri, ıspanak yedikten sonra "olağandışı" etkiler hissedenlerin "acilen hastanelere başvurmasını" tavsiye etti ve bu markanın son kullanma tarihi 16 Aralık olan ıspanaklarının tüketilmemesi uyarısını yaptı.
Ispanakların geldiği Riviera Farms ise ürünlerinin içine bir "otun" karışması sonucu zehirli hale geldiklerini düşündüklerini ve marketlerden hemen bu ıspanakların raflardan kaldırılmasını istediğini duyurdu.
TÜRKİYE'DE DE SIKLIKLA ISPANAK ZEHİRLENMESİ YAŞANIYOR
Türkiye'de 2019 yılında İstanbul ve Tekirdağ'da ıspanak yedikten sonra yaklaşık 60 kişi mide bulantısı, baş dönmesi ve halüsinasyon gibi belirtilerle zehirlenerek hastanelik olmuştu.
Son vakalardan biri 2021 yılında Artvin'e bağlı Hopa'da yaşanmıştı.
Hopa'da yaşayan Cansu Lokumcu Kanberoğlu ile oğlu Hazar Bulut, bir süre sonra mide bulantısı, baş dönmesi ve halüsinasyon şikayetleriyle Hopa Devlet Hastanesi'ne başvurmuştu. Yapılan incelemede, anne ile oğlunun, ıspanağa karışan güzelavrat otu nedeniyle zehirlendiği tespit edilmişti.
OLAĞAN ŞÜPHELİ GÜZELAVRAT OTU
Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aynur Şahin olayın ardından DHA'ya yaptığı açıklamada zehirlenmenin, halk arasında 'güzelavrat otu' olarak bilinen 'atropa belladonna'dan kaynakladığını söylemişti.
Söz konusu bitkinin Karadeniz ve Akdeniz bölgesinde yaygın bir tür olduğunu belirten Şahin, "Bu bitkinin zehirli olmasının ana nedeni, içerisindeki etken maddesi. Normalde tıp ve eczacılık sanayinde bu maddeyi ilaç olarak kullanıyoruz. 'Atropin' adını verdiğimiz ilaç üretiliyor" demişti.
Ölümlü vakaların nadir olduğunu da ifade eden Şahin, "Hasta bitkiyi tükettikten yaklaşık 1-2 saat sonra göz bebeklerinde büyüme, ağızda kuruma, ciltte kızarıklık, nabızda artış, tansiyonda yükselme, vücut ısısında artış ve tabi ki en önemlisi halüsinasyona neden oluyor. 'Antikolinerjik sendrom' dediğimiz zehirlenmeler, genellikle acil servis ünitelerinde destek tedavisiyle birlikte rahatlıkla kontrol altına alınabiliyor" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)