Ukrayna'dan Rusya'nın BMGK başkanlığına tepki: En kötü 1 Nisan şakası

Ukrayna'dan Rusya'nın BMGK başkanlığına tepki: En kötü 1 Nisan şakası
Rusya rotasyon sistemi ile birlikte bugünden itibaren BMGK'nın bir aylığına başkanlığını yapacak. Ukraynalı üst düzey yetkililer gelişmeyi "sembolik darbe" ve "tarihin en kötü 1 Nisan şakası" diye niteledi.

Artı Gerçek - Tepkilere rağmen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Başkanlığı, geçen yıl 24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldıran Rusya'ya geçti. Bugünden itibaren 15 üyeli konseyin başkanlığı bir aylığına Moskova yönetiminde olacak. Ukrayna'nın itirazlarına rağmen ABD, BMGK'nın beş daimi üyesinden biri olan Rusya'nın başkanlığını hukuk gereği engelleyemeyeceğini açıkladı.

BMGK dönem başkanlığı rotasyon sistemiyle aylık olarak değişiyor. Rusya en son Şubat 2022'de komisyonun dönem başkanıydı. BMGK'nın diğer daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa ve Çin.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre BM tüzüğü kalıcı bir üyenin görevden alınmasına izin vermediği için elinin kolunun bağlı olduğunu söyledi. Sözcü, "Maalesef Rusya, Güvenlik Konseyi'nin daimi bir üyesi ve bu gerçeği değiştirmek için uygulanabilir hiçbir uluslararası yasal yol yok" dedi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasili Nebenzia da BMGK başkanlıkları döneminde silah kontrolü gibi tartışmaları ele alacaklarını söyledi. Nebenzia ayrıca, "Tek kutuplu dünyanın yerini alacak yeni dünya düzeninin ele alınacağını" ifade etti.

'SEMBOLİK DARBE'

Rotasyon sonrası Ukrayna'dan tepkiler geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin özel kalemi Andrey Yermak, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Bu sadece bir utanç değil. Uluslararası ilişkilerin kurallara dayalı sistemine bir başka sembolik darbedir" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise Rusya'nın BMGK Başkanlığını devraldığı tarihe dikkat çekerek, durumu "tarihin en kötü 1 Nisan şakası" olarak nitelendirdi. Kuleba, ayrıca yaşananların uluslararası güvenlik sisteminin ne kadar kusurlu olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin danışmanlarından Mihaylo Podolyak da gelişmenin "uluslararası hukuka bir başka tecavüz" olduğunu savundu.

Podolyak "Saldırgan bir savaş yürüten, insani ve ceza hukuku normlarını ihlal eden, BM Şartı'nı yok eden, nükleer güvenliği ihmal eden bir yapı dünyanın kilit güvenlik kurumuna başkanlık edemez" dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy geçen yıl Güvenlik Konseyi'ni Rusya'nın saldırılarını önlemek için yeterli önlemi almamakla suçlayarak ya reform yapması ya da kendini "tamamen feshetmesi" çağrısı yapmıştı. Zelenskiy, Rusya'nın üyelik statüsünden çıkarılmasını da istemişti (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar