Ukraynalı üst düzey diplomat: Rusya tahıl anlaşmasından temmuz ayında çekilecek
Artı Gerçek - Üst düzey bir Ukraynalı diplomat, Rusya'nın amonyak ihraç etmek için artık Ukrayna limanlarına ihtiyacı kalmadığı için, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin arabuluculuğuyla imzalanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan temmuz ayında çıkacağından "yüzde 99,9 oranında emin olduğunu" söyledi.
Moskova daha önce Rusya'nın tahıl ve gübre ihracatının önündeki engellerin kaldırılması da dahil olmak üzere bir dizi talebi karşılanmadığı takdirde anlaşmayı 18 Temmuz'dan sonraya uzatmama tehdidinde bulunmuş, Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov anlaşmanın gerektiği gibi uygulanmadığını iddia ederek, anlaşmayı uzatmak için gerekçe görmediklerini söylemişti. Peskov, gazetecilerle yaptığı telefon görüşmesinde, "BM'nin anlaşmanın Rusya bölümünü yerine getirmek için kolektif Batı ülkeleri üzerinde gerekli etkiyi göstermeyi başaramadıklarını kabul etmek zorunda kaldığını" söylemişti.20 Haziran'da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Karadeniz tahıl sevkiyatlarının hızlandırılması çağrısında bulunmuştu.
UKRAYNALI DİPLOMAT: RUSYA'NIN ODESSA ÜZERİNDEN AMONYAK İHRAÇ ETMESİNE GEREK KALMADI
Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması nitrat gübresinde önemli bir bileşen olan amonyağın güvenli bir şekilde ihracına da izin veriyor, ancak girişim kapsamında hiçbiri sevk edilmedi. Rusya, Karadeniz'deki Odessa limanına Ukrayna üzerinden geçen ve geçen yıldan beri atıl durumda olan boru hattı aracılığıyla amonyak tedarikinin yeniden başlatılmasını istiyordu.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı büyükelçisi Olha Trofimtseva ise Rus amonyak üreticisi Uralchem'in alternatif bir yol bulduğunu ve Odessa üzerinden artık amonyak ihraç etmesine gerek olmadığını söyledi Trofimtseva dün yaptığı açıklamada "Tahıl koridoru. Rusya yüzde 99,9 oranında kesinlikle Temmuz ayında anlaşmadan ayrılacak" dedi. Uralchem CEO'su Dmitriy Konyaev geçen ay, Rusya'daki Taman Yarımadası'nda ilk inşaat aşaması 2023'ün sonuna kadar tamamlanacak olan özel bir amonyak terminalinin Odessa boru hattının yerine geçebileceğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)
AB, beş ülkenin Ukrayna'dan tahıl ithalatı kısıtlamasını uzattı