Ülkede bir ilk: İngiltere'de ilk mülteci grubu, tartışmalı dev gemiye yerleştirildi

Ülkede bir ilk: İngiltere'de ilk mülteci grubu, tartışmalı dev gemiye yerleştirildi
İngiltere'ye Manş Denizi üzerinden gelerek iltica başvurusunda bulunanların yerleştirilmesi için düzenlenen Bibby Stockholm adlı dev gemiye ilk mülteci grubu gönderildi. Böylece, İngiltere'de demirlenmiş bir gemiye ilk kez göçmen yerleştirildi.

Artı Gerçek - İngiltere'de hükümet, Manş Denizi üzerinden küçük teknelerle ülkeye giren göçmenlerin otel masraflarını kaldırmak ve tasarruf etmek amacıyla hazırladığı plan kapsamında bugün bazı göçmenleri güney kıyısındaki "Bibby Stockholm" adlı dev gemiye taşımaya başladı

500 KADAR MÜLTECİ GEMİDE KALACAK

Bir dizi güvenlik kaygısı nedeniyle gecikmeye uğrayan tartışmalı uygulama sonucu, Dorset bölgesinde demirli gemide 500 kadar mülteci, iltica başvuruları sonuçlanana dek kalacak. Bazı insan hakları grupları, insan hakları kuruluşları, mültecileri böyle bir gemide tutmanın "insanlık dışı" olduğunu söyleyip, itiraz etmişti. Ancak hükümet, geminin güvenli olduğunu ve mültecileri otellerde barındırmaktan daha ucuz olduğunu söylüyor. İçişleri Bakan Yardımcısı Sarah Dines, geminin "basit ama düzgün bir barınma" sağlayacağını ve olası mültecilere kendilerini "düzgün ama lüks olmayan bir barınma ortamının olacağı yönünde güçlü bir mesaj vereceğini" savundu.

Üç katlı ve 222 odalı gemi, üç hafta önce limana demirlemişti. Hükümet bu şekilde günde altı milyon sterlini bulduğu söylenilen otel masraflarını azalacağını vurguluyor. İçişleri Bakanlığı tekneye ilk 50 göçmenin daha önce yerleştirilmesini planlıyordu. Fakat The Times gazetesi teknede yangın güvenliği konusunda ciddi kaygılar olduğunu ve hâlâ itfaiyenin onayının beklendiğini bildirmişti. Göçmen haklarıyla ilgili kuruluş ve gruplar, gemi projesine başından beri sert bir şekilde karşı çıkarak, sığınmacıların cezaevine benzeyen koşullarda tutulmasının insan haklarına aykırı olduğunu söylüyorlar.

RUANDA PLANI BAŞARISIZ OLURSA MÜLTECİLERİN ASCENSİON ADASI'NA GÖNDERİLEBİLECEĞİ İDDİA EDİLDİ

Diğer yandan İngiltere hükümeti mültecileri Ruanda'ya göndermeye çalışıyor, ancak bu plan mahkemelerde tıkanmış durumda ve hala Yüksek Mahkeme'nin yasallığı konusunda vereceği karara bağlı. İngiltere'nin, ülkeye yasa dışı yollarla gelen düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme planının başarısız olması durumunda, bu kişileri sığınma başvuruları sürecinde denizaşırı toprakları olan Ascension Adası'na gönderebileceği öne sürüldü.

The Times gazetesinin haberinde, hükümetin, göçmen tekneleriyle mücadelede alternatif seçeneklerin bir parçası olarak "düzensiz göçmenleri denizaşırı topraklarına gönderme önerilerini" yeniden gündemine aldığı belirtildi. Haberde, söz konusu öneriler kapsamında 6 bin 437 kilometre uzaklıkta Güney Atlantik'teki Ascension Adası'nın, göçmenlere kalıcı bir varış noktası bulunmadan önce götürmeleri için "yeniden incelenen bölgelerden biri" olduğu ifade edildi.

İngiltere İçişleri Bakanlığında Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Sarah Dines da Times Radio'ya yaptığı açıklamada, hükümetin sığınmacıları Ascension Adası'na göndermeyi düşünüp düşünmediği sorusuna, "Ruanda'nın yasal bir politika olduğundan oldukça eminiz. Ancak her sorumlu hükümet gibi biz de ek tedbirler arıyoruz." yanıtını verdi.

The Times'ın haberinde, İngiliz hükümetinin geçen yıl Ruanda'yla imzalanan göçmen anlaşmasına benzer bir anlaşma için aralarında Gana, Nijerya, Namibya, Fas ve Nijer'in bulunduğu en az 5 ülkeyle görüşmeler yürüttüğü öne sürüldü. Söz konusu anlaşma, sığınmacıları geçici olarak denizaşırı bir bölgeye götürmek yerine tek yönlü bir uçuşla başka ülkeye göndermeyi içeriyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar