Birleşmiş Milletler'den 'cehennem çukuru' uyarısı: 'Gazze'nin üç günlük suyu kaldı'

Birleşmiş Milletler'den 'cehennem çukuru' uyarısı: 'Gazze'nin üç günlük suyu kaldı'
İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukası ve yoğun bombardımanı devam ederken insani kriz de derinleşiyor. Uluslararası yardım kuruluşları Refah sınır kapısının bir an önce açılması çağrısını yinelerken, yardımların geçişine ne zaman başlanacağı hâlâ belirsiz.

Artı Gerçek - İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır bombardımanı, hükümetin üst düzey isimlerinden kara harekatının 'yakın' olduğuna dair mesajlar eşliğinde aralıksız devam ediyor. Gazze'nin dünya ile bağlantı sağlayabileceği tek sınır kapısı Refah'ta, bölgeye giriş için bekleyen insani yardım kamyonlarının girişi de Savunma Bakanı Gallant'ın savaş tamtamları eşliğinde ertelenmiş görünüyor. Bölgedeki insani duruma ilişkin uluslararası yardım kuruluşlarının art arda yaptığı "Gazze için zaman tükeniyor" uyarıları da Refah sınır kapısında bekleyen yardımların 'aciliyetine' işaret etmekte. Sadece 45 kilometrelik alana sıkışmış 2,3 milyon insanın yarısından fazlasının bombardımanlar nedeniyle yerinden edildiği göz önüne alındığında, yardım kuruluşlarının "hayat kurtarıcı yardımın ulaşması hâlinde bile çok geç kalınmış olacağı" uyarısı da önem kazanıyor.

'GAZZE CEHENNEM ÇUKURUNA DÖNDÜ'

Dünya Sağlık Örgütü Acil Durumlar Direktörü Michael Ryan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "yardımın her gün ulaşması gerektiğini" söyledi ve günde 20 kamyonluk yardımı "ihtiyaç okyanusunda bir damla" olarak nitelendirdi. Birleşmiş Milletler'in (BM) Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndan (UNRWA) Juliette Touma ise Gazze'nin son birkaç hafta içinde "cehennem çukuruna döndüğünü" söyledi. Touma, sivillerin insani yardım malzemelerine acilen ihtiyaç duyması nedeniyle Gazze'deki kuşatmanın kaldırılması çağrısında bulundu ve "Zaman tükeniyor. Neredeyse iki hafta oldu. Çok uzun iki haftadır UNRWA Gazze'ye herhangi bir malzeme sokamadı" diye ekleyerek Refah sınır kapısının ne zaman açılacağına dair belirsizliğin sürdüğüne dikkat çekti. İsrail'in "yapılacak yardımların Hamas'ın eline geçmemesi" koşulunun nasıl sağlanacağına da değinen UNRWA yetkilisi, "Kuruluşun 13 bin personelinin sadece ihtiyacı olanlara yardım yaptığını" söyledi ve "bunu onlarca yıldır yapıyoruz" dedi.

GAZZELİLER GÜNDE YAKLAŞIK ÜÇ LİTRE SUYA ERİŞEBİLİYOR

Gazze'yi etkisi altına alan insani kriz, dün yüzlerce kişinin daha ölümüne neden olan İsrail bombardımanının devam etmesi nedeniyle yerinden edilen yaklaşık bir milyon insanla birlikte derinleşiyor. Okul binalarında, hastanelerde ya da çadırlarda barınan pek çok kişi, kalan az sayıdaki temiz su stokuyla yetinmeye çalışıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre bir insanın günlük minimum su ihtiyacı 100 litre iken, Gazzeliler günde yaklaşık üç litre suya erişebiliyor. Buna rağmen, bölgede yalnız üç günlük su kaldığı belirtiliyor.

'HALI BOMBARDIMANI NEDENİYLE YARDIMLARIN ULAŞMASI ENGELLENEBİLİR'

Mısır Gıda Bankası Genel Müdürü Muhsin Sarhan Gazze sınırındaki duruma ilişkin yaptığı açıklamada "Refah sınır kapısındaki yoğun bombardımanın devam etmesi halinde yardımların ulaştırılmasının engellenebileceğini" söyledi. Sarhan, "İçeri girmemizi engelleyen şey, İsrail ordusunun Gazze'nin tüm bölümünü halı bombardımanına tutması. Sekiz gündür sınırda konuşlanmış durumdayız ve her dakika bombalar düşüyor" dedi ve ekledi: "Hayvanların ve insanların olmadığı çorak bir araziyi bile bombalıyorlar.

HASTANELERDEKİ JENERATÖRLER İÇİN YAKIT TÜKENİYOR

Diğer yandan yüzde 150 doluluk oranıyla çalışan bölge hastaneleri, elektrik olmaması nedeniyle jeneratörlere bağımlı durumda. Gerekli yakıt ise tükenmek üzere. Yakıt krizi öyle boyutlara ulaştı ki, Hamas'a bağlı Sağlık Bakanlığı benzin istasyonlarından hastanelere yakıt vermelerini rica etti. Bunun üzerine Birleşmiş Milletler bölgedeki operasyonları için kullandığı yakıtın bir kısmını Gazze'deki en büyük hastane olan Şifa Hastanesi'ne bağışladı. Hastane müdürü Muhammed Ebu Selmia, ise yapılan bağışın "birkaç saat daha idare edeceğini" söyledi.

'DÜNYA İNSANLIĞINI KAYBEDİYOR'

UNRWA Genel Direktörü Philippe Lazzarini ise Orta Doğu'nun uçurumun kenarında olduğunu vurgulayarak, "Dünya artık insanlığını kaybediyor" dedi. Lazzarini şiddetin tüm bölgeye yayılabileceği uyarısında bulundu ve sivillerin içinde bulunduğu vahim durum konusunda uyarıda bulunarak bölgeye insani yardım koridorları açılması çağrısını yineledi.

REFAH SINIR KAPISINA AÇILAN YOLDA 'ONARIM' ÇALIŞMALARI

Öte yandan, Mısır tarafından Gazze'ye giden tek yol İsrail tarafından daha önce bombalandığı için onarılması gerekiyor. Sınırın Mısır tarafında çalışmalar sürerken, onlarca yardım kamyonu da bekleyişini sürdürüyor. Mısırlı bir güvenlik kaynağının bugün AFP'ye verdiği bilgiye göre Mısır, Gazze sınırındaki beton blokları kaldırarak içeride sıkışıp kalan Filistinlilerin ihtiyaç duyduğu yardımların yakında ulaşmaya başlayabileceği umudunu artırdı.

'YARDIMLARIN BUGÜN YARIN BAŞLAMASI BEKLENİYOR'

Ancak henüz Gazze'ye hiçbir yardım kamyonu geçmedi. Çatışmalardan önce günde 100 yardım kamyonunun geçtiği sınırdan sadece 20 kamyonun geçmesi yönünde varılan anlaşmanın ne zaman uygulamaya konacağı ise belirsizliğini koruyor. Mısır haber ajansı El Kahire Refah sınır kapısının bugün açılacağını duyurmuştu ancak Kahire yönetimi, yolların onarımı için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu açıkladı. Birleşmiş Milletler'in Cenevre'deki Sözcüsü Jens Laerke'nin aktardığına göre, BM insani yardım şefi Martin Griffiths, "Gazze'deki yardım operasyonunun mümkün olan en kısa sürede başlamasını sağlamak için tüm taraflarla görüşmelerin sürdüğünü" söyledi. Griffiths'e göre, ilk yardımların "bugün yarın" başlaması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar