Rusya, Dağlık Karabağ'dan 2 binden fazla sivili tahliye etti: Operasyonda 100'den fazla kişinin öldürüldüğü iddia edildi

Rusya, Dağlık Karabağ'dan 2 binden fazla sivili tahliye etti:  Operasyonda 100'den fazla kişinin öldürüldüğü iddia edildi
Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a başlattığı askeri operasyon sürerken Rusya 2 binden fazla sivili tahliye ettiğini duyurdu. Dağlık Karabağ'daki yerel yönetiminin eski başkanı Ruben Vardanyan ise "Operasyonda 100'den fazla kişi öldü" dedi.

Artı Gerçek - Dağlık Karabağ'ın etnik Ermeni yönetiminin eski üst düzey yetkilisi Ruben Vardanyan, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a başlattığı askeri operasyonun ardından bölgede 100'e yakın kişinin öldüğünü ve yüzlerce kişinin de yaralandığını öne sürdü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev operasyonun Dağlık Karabağ'daki Ermeni güçleri silah bırakana kadar devam edeceğini söylerken Rusya Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ'daki 2 binden fazla sivilin tahliye edildiğini duyurdu.

'SADECE RUSYA DEĞİL HERKES SESSİZ'

Dağlık Karabağ'daki Azerbaycan tarafından tanınmayan yönetimin eski hükümet başkanı Ruben Vardanyan, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "Bu büyük bir savaş, Azerbaycan tam bir operasyon başlattı" dedi. Azerbaycan güçlerinin askeri operasyonunu gece boyunca ve Çarşamba sabahı sürdürdüğünü söyleyen Vardanyan, "Şimdiden yüzlerce insan yaralandı ve 100'e yakın insan öldürüldü. Temelde bize gitmemiz, burada kalmamamız ya da buranın Azerbaycan'ın bir parçası olduğunu kabul etmemiz gerektiğini söylüyorlar. Bu temelde tipik bir etnik temizlik operasyonu ve şu anda çok sayıda sivilin öldürüldüğü bir savaş" ifadelerini kullandı. Vardanyan uluslararası toplumun Karabağ'ın kaderini görmezden geldiğini belirterek "Rusya sessiz. Rusya tüm bu askeri operasyonu görmezden geliyor. Ama sadece Rusya değil, dünya da sessiz. Kimse bir şey yapmıyor. 120 bin kişinin Ermenistan'a gitmesi halinde neler olabileceğini hayal edebiliyor musunuz?" dedi.

Ermenistan'a göre ise Azerbaycan şu ana dek operasyonda en az 32 kişiyi öldürdü ve çok daha fazlasını yaraladı.

ALİYEV: SİLAH BIRAKIRLARSA OPERASYON DURACAK

Azerbaycan Savunma Bakanlığı çarşamba günü erken saatlerde yaptığı açıklamada operasyonun "başarılı bir şekilde devam ettiğini", silah ve askeri teçhizatın imha edildiğini söyledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a "Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerin silah bırakması ve silahsızlandırılması" halinde operasyonun durdurulacağını söyledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'ndan görüşmeye dair yapılan açıklamada Azerbaycan'ın "provokatif eylemleri önlemek için bölgede yerel nitelikte antiterör tedbirlerine başlamak zorunda kaldıkları" savunuldu. Aliyev, Azerbaycan ordusunun sivilleri ve altyapı tesislerini hedef almadığını, yalnızca meşru askeri hedefleri imha ettiğini öne sürdü. Aliyev, Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerin silah bırakması ve silahsızlandırılması durumunda terörle mücadele tedbirlerinin durdurulacağını da belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i "düşmanlıklara derhal son vermeye" çağırdı. Blinken Ermensitan Başbakanı Nikol Paşinyan'a ise Washington'ın Ermenistan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediğini söyledi.

RUSYA: 2 BİNDEN FAZLA SİVİL BÖLGEDEN TAHLİYE EDİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı ise bugün yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ın terörle mücadele" operasyonuna başlamasının ardından, Rus barış gücü askerlerinin Dağlık Karabağ'dan 2 binden fazla sivili tahliye ettiğini söyledi. Bölgeden yaklaşık 120 bin sivilin tahliye edilmesi Ermenistan'da bir mülteci krizini tetikleyebilir. Ukrayna'daki savaş nedeniyle dikkati dağılan Rusya taraflara sükûnet çağrısında bulunmuştu. Bazı Rus yetkililer ise Ermenistan'ı Batı ile flört ettiği için azarladı ve bunun ciddi sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Ermenistan hükümeti ABD ile bugün sonra erecek bir ortak askeri tatbikat yapmıştı. ABD askeri sözcüsü, ABD askerlerinin bugün Ermenistan güçleriyle ortak askeri tatbikatın planlandığı gibi tamamlayacağını ve Azerbaycan'ın Karabağ'daki saldırısından tatbikatın etkilenmediğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Bakü, "yerel anti-terörist önlemler" olarak tanımladığı askeri operasyonu 19 Eylül'de başlattığını duyurdu ve Ermeni birliklerinin bölgeden çekilmesini talep etti. Erivan ise Karabağ'da Ermeni güçlerinin bulunmadığını söyleyerek yaşananları "geniş çaplı bir saldırganlık eylemi" olarak nitelendirdi. Erivan sakinleri sokaklara dökülerek Ermenistan hükümet binasının önünde protesto gösterileri düzenledi ve durumdan ülke yönetimini ve Başbakan Nikol Paşinyan'ı sorumlu tuttu.

Azerbaycan, amacının Karabağ'ı etnik olarak temizlemek olduğu yönünde Ermenistan ve Dağlık Karabağ Ermenilerinden gelen suçlamaları reddediyor ve bölgedeki Ermeni sivillerin haklarını kendi anayasası çerçevesinde koruyacağını öne sürüyor. Bakü yönetimi ayrıca Dağlık Karabağ'daki siyasi ve askeri yapıları ortadan kaldırmaya kararlı olduğunu belirtiyor. Azerbaycan tarafı silahlı grupların son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmaya ve arazilere mayın döşemeye devam ettiğini iddia ediyordu.

Ermenistan ve Azerbaycan 1988 yılında Sovyetler Birliği dağılırken bölgede çatışmaya girmiş ve Birinci Karabağ Savaşı olarak bilinen bu savaşta yaklaşık 30 bin kişi ölmüş ve bir milyondan fazla kişi yerinden edilmiştir. Bu savaş 1994 yılında etnik Ermenilerin Dağlık Karabağ'ı kontrol etmesiyle sona ermişti. Onlarca yıl süren çatışmaların ardından 2020 yılında, petrol ve doğalgaz ihracatından elde ettiği gelirle güçlenen ve Türkiye tarafından desteklenen Azerbaycan, İkinci Karabağ Savaşı'na dönüşen bir askeri operasyon başlatarak Ermeni savunmasını hızla aştı. Azerbaycan 44 gün süren savaşta zafer kazanarak Dağlık Karabağ'ın bir kısmını geri aldı. Rusya o dönemde ateşkese aracılık etti ve şimdi her iki tarafı da ateşkese geri dönmeye çağırıyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan 17 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenen Avrupa Konseyi zirvesinde Erivan'ın Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ı da kapsayan sınırlar içindeki egemenliğini tanıdığını açıklamıştı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Birliği, Fransa ve Almanya'nın Bakü'nün askeri eylemini kınamasının ardından "çatışmalara derhal son verilmesi" çağrısında bulunmuştu. Türkiye ise güçlü dilsel, kültürel ve ekonomik bağlara sahip olduğu Azerbaycan'ın operasyonuna destek veriyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar