Vegan aktivist cezaevi yemekleri nedeniyle İsviçre'yi AİHM'e şikayet etti
İsviçre devleti iki kişi tarafından devlet kurumlarında yeterli vegan yemek sağlanmadığı gerekçesiyle AİHM'de dava edildi. AİHM, İsviçre'den Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9. maddesinin ihlal edilip edilmediğini incelemesini istedi.
Artı Gerçek - İsviçre devleti cezaevindeki bir hayvan hakları aktivisti ile hastanede tutuklu olarak psikiyatri koğuşunda kalan bir hasta tarafından kendilerine tamamen vegan yemek sağlanmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) dava edildi.
Davacılar eğer davayı kazanırsa veganlık, Avrupa genelinde vicdan özgürlüğü hakkı kapsamında korunan bir özellik olarak yorumlanabilir.
Avrupa Birliği'nin değil Avrupa Konseyi'nin bir parçası olan AİHM söz konusu iki şikayeti kabul ederek üyesi olan İsviçre devletinden resmi olarak şikayetlere ilişkin savunma yapmasını istedi.
Guardian'ın haberine göre ismi açıklanmayan İsviçreli hayvan hakları aktivisti, 2018 yılında bir dizi mezbaha ve restorana izinsiz girmek ve zarar vermekten tutuklandı.
28 yaşındaki aktivist ardından 11 aylığına Cenevre'deki Champ-Dollon cezaevine gönderildi. Bu sırada vegan inançlarına uygun olarak yeterli beslenmediğinden ve kendisini salata, pilav veya hamburger ekmeği ile beslemek zorunda kaldığı gerekçesiyle cezaevi yetkililerine şikayette bulundu. Hayvansal olduğu gerekçesiyle B12 vitamin takviyesini de reddeden aktiviste bir doktor kabızlık, hemoroid ve demir eksikliği teşhisi koydu.
İSVİÇRE DÖRT AY İÇİNDE YANIT VERMEK ZORUNDA
Cezaevi yönetimi ve İsviçre federal mahkemesinden sonuç alamayınca mahkumun avukatı davayı Strazburg'da bulunan AİHM'e taşıdı. Aktivist mahkumun başvurusuna eski bir psikiyatri hastanesinde kalan hasta da kendisine hastane yetkililerinin vegan yemek sağlamadığı suçlamasıyla dahil oldu.
Başvuruyu kabul eden AİHM bu hafta kamuoyuna açıklanan kararında, İsviçre devletinden, Cenevre'deki cezaevinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı olduğunu" belirten 9. maddesini ihlal edip etmediğini özellikle incelemesini istedi.
İsviçre devletinin şu anda AİHM'nin sorularını yanıtlamak için üç ila dört ayı var, bundan sonra mahkeme cezaevinde ve hastanede vegan beslenme hakkının sözleşmede güvence altına alınıp alınmadığı konusundaki tutumunu netleştirecek.
Cezaevlerinde dini gerekçelerle vegan beslenme hakkı bazı Avrupa ülkelerinde zaten içtihatlar kapsamında yer alırken, AİHM kararı veganlığı etik bir inanç sistemi olarak tanımlayarak bu hakkı genişletebilir. (DIŞ HABERLER)
Çocuğunun 'yetersiz beslenmeden' ölümüyle suçlanan katı vegan diyeti uygulayan kadına ceza
Danıştay'a 'Vegan menü' başvurusu
Et yiyen çocuklarla et yemeyen çocukların gelişimi karşılaştırıldı