Washington'da Blinken'la görüşen Fidan: ABD'nin Türkiye'ye savaş uçağı borcu var
Artı Gerçek - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-ABD Stratejik Diyalog Mekanizması Toplantıları çerçevesinde ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'la biraraya gelmesinin ardından açıklamalar yaptı.
İSVEÇ'İN NATO'YA ÜYELİĞİNE ANKARA'NIN ONAY VERMESİNİN ARDINDAN
2021'de başlayan Stratejik Diyalog Mekanizması, iki NATO müttefikinin derin politik anlaşmazlıklarının ötesine geçip diğer alanlarda işbirliğini geliştirme çabalarını tartışmasını amaçlıyor. Son yıllarda çeşitli konularda artan anlaşmazlıklarla gerginleşen Türkiye-ABD ilişkileri, İsveç'in NATO'ya katılımına Ankara'nın onay vermesinin ardından ivme kazandı.
Hakan Fidan, Washington'daki toplantıda iki ülke heyetlerinin Ukrayna ve Gazze'deki savaşlar ve çeşitli ikili konular hakkında kapsamlı görüşmelerde bulunduğunu söyledi.
Suriye, Ukrayna, Gazze, savunma sanayii iş birliği, enerji ve terörle mücadele gibi konularda çok sayıda görüşme turu yapıldığını belirten Fidan, "Şu anda özellikle geldiğimiz nokta göz önüne alındığında, yenilenmiş bir psikolojiyle, daha olumlu bir gündemle yeni bir sayfa açarak yolumuza devam etme fırsatımız var" diyerek ekledi:
"Şu anda karşı karşıya olduğumuz sorunları yönetirken, iki ülkenin yaratabileceği ortak potansiyelin ve getirebileceği fırsatların farkına varmak da önemli."
ABD'NİN REDDETTİĞİ 'GAZZE'DE KALICI ATEŞKESİ' DİLLENDİRDİ
Türkiye'nin Gazze'de acil ve kalıcı bir ateşkese ihtiyaç olduğu yönündeki görüşünü yinelediğini belirten Fidan, ülkelerin insani felaketi hafifletmek ve iki devletli çözümün önünü açmak için daha fazlasını yapması gerektiğini vurguladı.
'KİEV İLE MOSKOVA BARIŞ GÖRÜŞMESİNE İSTEKLİ DEĞİL'
ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sona erdirmenin yollarını da ele aldıklarını aktaran Türkiye Dışişleri Bakanı, Ankara'nın savaşın sona ermesine yönelik yolları tartışma zamanının geldiğine inandığını, ancak Kiev ile Moskova'da bu istekliliği görmediğini yineledi. "Bu savaşın durması için bir konuşma zeminine, daha büyük krizlerin önlenmesi için diyaloga ihtiyacımız var ve bunun için çağrı yapıyoruz" dedi.
'SURİYE VE F-35'LER KONUSUNDA POZİSYONUMUZ DEĞİŞMEDİ'
İki NATO müttefiki, Türkiye'nin Rus S-400 savunma sistemlerini satın alması üzerine F-35 yeni nesil savaş uçağı programından çıkarılması dahil ABD yaptırımlarına maruz kalması gibi birçok konuda hâlâ anlaşmazlık içinde. Ankara, PKK'nin uzantısı ve "terörist" kabul ettiği Suriye'deki silahlı Kürt yapılanmasına ABD'nin verdiği destekten rahatsızlığını da dışa vurdu.
Türkiye'nin Suriye ve F-35'ler konusundaki pozisyonunu koruduğunu söyleyen Fidan, F-35'ler için ortak üretici olarak iş yapan ve verdiği sipariş için ödeme yapan Türkiye'ye ABD'nin savaş uçağı borcu olduğunu belirtti. Ankara'nın konuyu tartışmaya açık olduğunu, ancak Washington'un "açık fikirli" olması gerektiğini sözlerine ekledi.
F-16'LARI BEKLERKEN
Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin F-35'ler için yaptığı 1.4 milyar dolarlık ödemeyi ABD’den yeni F-16 alımı için kullanmak istediğini açıklamıştı.
Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından Biden yönetiminin onaylayıp Kongre'ye gönderdiği Türkiye'ye F-16 satışının, üst kanat Senato'da engelleme girişiminin reddedilmesinin ardından, gerçekleşmesi bekleniyor. (Reuters, Dış Haberler)