Wikileaks'in kurucusu Assange’ın ABD’ye iadesi onaylandı
Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD''ye iadesine ilişkin Yüksek Mahkeme'nin kararı bugün Londra' da Westminister Magistrates Court tarafından onaylandı.
Julian Assange'ın ABD''ye iadesine ilişkin Yüksek Mahkeme'nin kararı bugün Londra' da Westminister Magistrates Court tarafından onaylandı.
Mahkeme kararı İçişleri Bakanlığı'na gönderdi. Assange'ın iadesiyle ilgili son kararı İçişleri Bakanı Priti Patel verecek. Assange'ın iade kararına itiraz etme hakkı bulunuyor.
50 yaşındaki Julian Assange, iade edilmesi durumunda ABD'de içerisinde casusluğun da bulunduğu 18 ayrı suçtan yargılanacak.
Assange'ın kurucusu olduğu WikiLeaks, 2010 yılında ABD'ye ait binlerce gizli belgeyi ifşa etmişti.
DAVA SÜRECİNDE NELER YAŞANDI?
WikiLeaks, 2010 yılında yayınladığı belgelerde ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği savaş suçlarını ortaya çıkarmıştı.
Belgelerin ortaya çıkmasının ardından Assange'ın cinsel istismar suçlamasıyla İsveç'e iadesi gündeme gelmiş, WikiLeaks kurucusu bunun üzerine 2012 yılında Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.
7 yıl boyunca büyükelçilik binasında kalan Assange, 2019 yılında binadan çıkarılarak gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı.
2021'in ilk günlerinde ABD'ye iade talebi İngiltere mahkemesi tarafından reddedilmişti. Redde gerekçe olarak Assange'ın gerçek bir risk altında olması ve intihar riskinin yüksek olması gösterilmişti.
ABD, iade talebini daha sonra temyize götürmüş ve temyiz duruşmasında Assange'ın yüksek güvenlikli hapishanede tutulmayacağı garantisini vererek, hapis cezasını ülkesi Avustralya'da çekebileceğini belirtmişti.
Bunun üzerine Yüksek Mahkeme, bir alt mahkemenin kararını bozarak Assange'ın iade edilebileceğine hükmetmişti. Assange'ın bu karara yönelik itirazı Yargıtay tarafından reddedilmişti.