Yunanistan'da Samaras 'sessizce' gitmiyor: 'Türkiye konusunda haklıyım'

Yunanistan'da Samaras 'sessizce' gitmiyor: 'Türkiye konusunda haklıyım'
Yunanistan'da iktidar partisi Yeni Demokrasi'den ihraç edilen eski başbakan Antonis Samaras, Kiryakos Miçotakis'in hükümetine eleştirilerini sürdürüyor. Samaras, ihraç sonrası yaptığı yeni açıklamada Atina-Ankara ilişkilerine dair tepkisini yineledi.

Artı Gerçek - Komşu Yunanistan'da eski başbakanlardan Antonis Samaras'ın, önde gelen isimlerinden olduğu iktidar partisi Yeni Demokrasi'den ihraç edilmesinin yankıları sürüyor. Başbakan Kiryakos Miçotakis'in hükümetine başta Türkiye ile normalleşme süreci olmak üzere birçok konuda sert eleştiriler yöneltmesi sonrası ihraç edilen Samaras, yeni bir açıklama yayınlayarak Miçotakis'i kibirli olmakla suçladı; eleştirilerinde haklı olduğunu belirtti.

Kathimerini gazetesinin "Eski Başbakan Antonis Samaras sessizce gitmiyor" başlığıyla yayımladığı açıklamaya göre Samaras, Miçotakis'i parti tabanından kopmakla suçladı. Yeni Demokrasi'nin Miçotakis yönetiminde gerçek kimliğini kaybettiğini ve varoluş sebeplerinden koptuğunu belirten Samaras, hükümet politikalarına yönelik eleştirilerinin neresinin yanlış olduğu konusunda kendisine yanıt vermesi için Miçotakis'e meydan okudu.

Miçotakis'in kendisini partiden ihraç edilmesini "kibir ve bariz bir cesaret kaybı" olarak niteleyen Samaras "Tabandan kopuk bir şekilde, artık Yeni Demokrasi'ye pek benzemeyen bir partiye liderlik ediyor” dedi.

'DIŞİŞLERİ'NDE TÜRKİYE NEDENİYLE DAHA YENİ BİR İSTİFA GELDİ'

Samaras açıklamasında, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Siyasi Direktörü Büyükelçi Rusos Kunduros'un 8 Kasım'da Atina'da yapılan Yunanistan-Türkiye Dışişleri Bakanları görüşmelerinde Yunan heyetine dahil edilmemesi ve öncesinde sunduğu yazılı görüşlerin dikkate alınmaması gerekçesiyle istifa etmesine de atıfta bulunarak, Miçotakis'e şu soruları yöneltti:

"Nerede yanıldığımı bize söylesin. Dışişleri Bakanlığı Siyasi Direktörü daha dün istifa etmişken, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde mi? Enflasyonla mücadele konusunda vatandaşların karşılaştığı zorluklar hakkında mı? Kendisinin Yunanistan'a getirdiği woke gündemi hakkında mı? Ki şimdi, Trump'ın seçilmesinin ardından birdenbire azınlık zulmünden bahsederken? Novartis komplosu hakkında mı? Yoksa Kostas Karamanlis'i Cumhurbaşkanlığına önerdiğim için mi?"

“Vatan için her şeyimi, hatta sağlığımı bile feda ettim" diyen Samaras, "Fakat kimse beni vicdanımı da feda etmeye zorlayamaz. Hepimizi halk ve tarih yargılayacak" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Samaras, To Vima gazetesi ile söyleşisinde Miçotakis hükümetini eleştirmiş, hükümetin Türkiye ile ilişkilerde izlediği politikalarda sürekli taviz verdiğini savunmuştu. Miçotakis'in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Kıbrıs Cumhuriyeti lideri Nikos Hristodulidis ile gerçekleştirdiği görüşmeleri 'ciddiyetsiz' diye niteleyen Samaras, bu tutumun Atina'nın çıkarlarıyla bağdaşmadığı görüşünü savunmuştu.

Hükümet Sözcüsü Pavlos Marinakis de, Samaras'ın röportajda dile getirdiği görüşlerin "hükümet politikalarına kökten bir karşı duruş olduğunu" ve partinin değerleriyle bağdaşmadığını ifade ederek, eski Başbakan'ın parti içindeki disiplin ihlali nedeniyle disiplin komitesine sevk edilerek ihraç edildiğini duyurmuştu. Marinakis, Samaras'ın Miçotakis hükümetinin dış politikasını hedef alan açıklamalarının ve Yunanistan Cumhurbaşkanlığı için Kostas Karamanlis'i önermesinin "bardağı taşıran son damla" olduğu yorumunu yapmıştı.

Sözcü, Samaras'ın, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis'in istifasını istemesini de "kabul edilemez ve gerçek dışı" olarak değerlendirmişti. (DIŞ HABERLER, AA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar