100 binlerce kişi mağdur oldu: Rusya, bu kez Rusları da üzdü

100 binlerce kişi mağdur oldu: Rusya, bu kez Rusları da üzdü
Moskova'nın Türkiye'nin yönelik durdurulan uçuşlarının ne zaman başlayacağı merak edilirken, Rus basınında bekleyiş içindeki turistlerin sabırsızlığı ve kaygısı geniş yer tutuyor.

Rusya’dan Türkiye’ye 1 Haziran’a kadar durdurulan tur satışları ve charter seferleri konusunda Moskova’nın vereceği karar beklenirken, Rus basınında "bekleyiş içindeki" turistlerin üzüntüsü, sabırsızlığı ve kaygısı geniş yer tutmaya devam ediyor. 

Son gelişmelere geniş yer ayıran Moskovski Komsomolets gazetesi, sektörden bazı isimlere dayanarak, kararın 28 Mayıs’ta açıklanabileceği, en az 15-10 Haziran'a kadar yasağın uzatılabileceğini, 1 Haziran’da "normalleşme"nin mümkün olmadığını yazdı.

Yazıdan bazı bölümler şöyle:

"Türkiye'deki tatil beldelerine uçuşlara getirilen kısıtlamaların süresinin dolmasına bir haftadan az bir süre kaldı. Yetkililerden hala resmi bir bilgi yok. Haziran için bir gezi planlayan yüz binlerce Rus son derece üzüntülü, bekliyor. Türk tatil beldelerine uçuşların 2 Haziran'dan itibaren başlayacağına pek az kişi inanıyor. Tur paketi satın alan yüz binlerce insan, uçuşların yeniden başlamasını bekliyor 

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı Dmitri Gorin'e göre, daha önce Türkiye'ye tur satın alan turistlerin yüzde 60'ı seyahatlerinden vazgeçmedi, ancak geziyi ileri bir tarihe erteleyerek ülkenin açılışını bekliyor. Gorin, "Hesaplamalarımıza göre, turların iptali nedeniyle tur operatörlerinin turistlere olan toplam borcu yaklaşık 20 milyar ruble. Yaklaşık 500 bin Rus, tur aldığı halde Türkiye'ye seyahat edemedi. ATOR tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Rus turistlerin yüzde 60'tan fazlası Türkiye'deki tatillerinden vazgeçmedi ve seyahatlerini ileri bir tarihe erteledi. Yüzde 18'i başka bir ülkeyle değiştidi, yüzde 15’i iade edip Rusya'da dinlenmeye karar verdi" dedi.

Nisan ve mayıs aylarında Türkiye'ye gelmeyen turistlerin yanı sıra, başlangıçta haziran ayı için yola çıkması planlanan Ruslar, şimdi heyecanla uçuşların yeniden başlayacağı haberlerini bekliyor.

Rus yetkililer, Türkiye'de Coronavirus'ün vahim durumu nedeniyle 15 Nisan-1 Haziran tarihleri arasında uçuşları kısıtlama kararı aldı. Nisan ayında Türkiye'deki enfekte kişi sayısı günde 62 bin kişiye ulaştmıştı. 25 Mayıs'a kadar sert bir tecrit politikası ile yetkililer bu rakamı 9 bine düşürmeyi başardılar. Bugüne kadar Ruslar arasında popüler olan Antalya, Bodrum, Marmaris, Dalaman tatil bölgeleri kırmızı bölge statüsünden çıktı, minimum değerlere indi.

Bir turizm acentası yetkilisi, Yelena Zuynko, "İçeriden aldığımız bilgilere göre, Türkiye ile ilgili bazı net ve anlaşılır kararlar, Moskova'da sonra 28 Mayıs'ta açıklanabilir" dedi. 

Pek çok kişi, Türkiye’ye olan mevcut kısıtlamaların önce kısa bir süre için, örneğin 15-20 Haziran'a kadar uzatılacağına ve olayların daha da gelişmesinin hem siyasete hem de Türkiye'deki koronavirüsün durumuna bağlı olacağına inanıyor.

TÜRKİYE'DEN UZMANLAR, TAHMİNLERİNDE DE ARTIK DAHA KÖTÜMSER

TürkRus’un aktardığına göre M. Komsomolets’in yazısında "En tatsız olan ise, yetkililerimizin kararlarının açıklanmasını geciktirmesi, insanların para cezası ödemeden ödenmiş tur paketleriyle ilgili hiçbir şey yapamamasıdır. Doğal olarak, tüm bunlar ciddi bir hoşnutsuzluk ve paniğe neden oluyor. Ruslara tur operatörlerinin alternatif olarak sunacak pratikte hiçbir şey yok: Soçi ve Kırım'da, yaz için normal oteller tamamen doldu, Mısır, Karadağ, Yunanistan dahil olmak üzere popüler yabancı destinasyonlar şimdiden rezerve edildi. Öte yandan bir hafta önce Rus makamlarını 2 Haziran'dan itibaren Türk tatil beldelerini turistlerimiz için yeniden açmaya ikna edebileceğini ümit eden Türk uzmanlar, tahminlerinde de artık daha kötümser" deniliyor.

Yazının sonunda yine sektör temsilcilerine dayanarak, Rus yetkililerin ülkedeki epidemiyolojik durumu son iki haftanın vaka ortalaması ile değerlendirdikleri, şu anda Türkiye'de sadece iki gün boyunca günde 10 binden az enfeksiyon kaydedildiği, bu rakam genel olarak 5 biin altına indirildikten sonra en az 14 gün beklemek gerekeceği, bunun da 15 Haziran'a kadar olmayacağı vurgulanıyor.

Ayrıca yazıda, "Ardından uçuşları yeniden başlatmadan önce son görüşmeler ve anlaşmalar için en az iki hafta daha geçmesi gerekecek. Buna ek olarak, analistlerimiz, Sergey Lavrov'un Türkiye'nin "Kırım'daki saldırgan Ukrayna girişimlerini" teşvik etmesiyle ilgili yaptığı son açıklamadan çok endişe duydu. Uzmanlar bunu, Rus turistlerin gidişine izin vermenin doğrudan Erdoğan'ın gelecekteki politikasına bağlı olacağının ve bir an önce gerçekleşmesinin olası olmadığının bir işareti olarak görüyorlar" denildi.

Öne Çıkanlar