13 günde 140 konkordato daha geldi

Ticaret Bakanı Pekcan'ın 9 Kasım'da 356 firmanın konkordato ilan ettiğini açıklamasının ardından başvuru sayısı 500'ü aştı.

13 günde 140 konkordato daha geldi

Borca batık durumdaki sermaye şirketi ya da kooperatifin mali darboğazı aşması ve ekonomi içindeki üretken konumunu devam ettirmesi amacıyla iflasın ertelenmesi kurumu, 'uygulamada ortaya çıkan sorunlar ve kötüye kullanım' nedeniyle geçen mart ayında kaldırılmştı. O tarihten sonra sermaye şirketlerinin ve kooperatiflerin iflas erteleme yerine konkordato talebinde bulunabileceği açıklanmıştı.

Döviz krizinin ardından ekonomik darboğaza giren firmalardan art arda konkordato taleplerinin gelmesinin ardından konkordato başvurusunda bulunan şirket sayısının 3 binlere ulaştıği ifade edilmişti.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 9 Kasım 2018 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı açıklamada ise 356 firmanın konkordato ilan ettiğini söylemişti. Bu 356 rakamı konkordato başvurusu sonuçlanan ve geçici mühlet alan firmaların sayısı.

İstanbul’da 132, Ankara’da 50, İzmir’de 27, Kocaeli’nde 26, Bursa 13, Hatay 11, Mersin 9, diğer illerde ise 88 firmanın konkordato ilanında bulunduğunu ifade edilmişti.

9 Kasım 2018'den 21 Kasım 2018 tarihine kadar geçen sürede yani aradan geçen 13 günde konkordato başvurusu olumlu sonuçlanan firma sayısı 500'ü aştı. Şu an resmi rakamlarda konkordato ilan eden firma sayısı 500’ün üzerinde gözüküyor. Yani 13 günde en az 140’tan fazla firma konkordato ilan etmiş oldu.

Öte yandan geçen haftalarda, kabul edilen bir kanun teklifiyle birlikte konkordato ilan etmek zorlaştırıldı. Konkordato başvurusunda ibraz edilmesi gereken, bağımsız denetim kuruluşlarınca hazırlanacak olan rapora ilişkin esaslar yeniden belirlendi.

Buna göre, raporu verecek denetim kuruluşları daraltılacak ve kamu yararını ilgilendiren kuruluşların denetimi için yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşlarının rapor hazırlaması öngörülecek.

Rapor, Türkiye Denetim Standartlarına göre hazırlanacak. Bağımsız denetim kuruluşunca, bu standartlara göre yapılacak denetim kapsamında hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşeceği hususunda makul güvence veren denetim raporu ile dayanakları, konkordato başvurusu sırasında mahkemeye sunulacak.

Denetim raporunu hazırlayacak denetim kuruluşlarının faaliyetleri, bu kuruluşların hak ve yükümlülükleri, hazırlanan raporların ilgili kurum tarafından incelenmesi ve denetlenmesi, bu raporlar sebebiyle denetim kuruluşlarının idari ve hukuki sorumlulukları ile diğer hususlar hakkında, 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri uygulanacak. Böylece konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşeceği hususunda makul güvence veren denetim raporlarını hazırlayanların çalışma şekli, denetimleri ve sorumlulukları açıkça düzenleniyor ve bu çerçevede hazırlanacak raporla, konkordato talep edenin gerçek mali durumunun mahkeme huzuruna taşınması sağlanıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Ruhsar Pekcan konkordato Ticaret bakanı