2024 asgari ücret pazarlığı başlıyor: Kulislerde konuşulanlar ve son tahminler

2024 asgari ücret pazarlığı başlıyor: Kulislerde konuşulanlar ve son tahminler
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren 2024 asgari ücreti için zam pazarlığı yarın başlıyor. Kulislerde çok sayıda tahmin telaffuz ediliyor. Orta Vadeli Program’da (OVP) 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65 olarak duyuruldu.

Artı Gerçek - Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı yarın (11Aralık) yapılacak. Taraflar ilk toplantıda karşılıklı raporlarlar sunacak.

"Şu anda 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanan asgari ücret 2024'te ne kadar olacak?" sorusuna birkaç senaryo ile yanıt veriliyor. Asgari ücrete ne kadar zam yapılacağına dair çok sayıda tahmin de var.

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONUNDA KİMLER VAR?

Asgari ücret komisyonunda işçi tarafından beş, işveren tarafından beş ve hükümet temsilcilerinden beş olmak üzere toplam 15 kişilik bir heyet bulunuyor. Heyette kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçi yer alacak.

Görüşmelerde işçileri Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. Komisyon asgari ücret pazarlığı için dört kez toplanacak.

2024 asgari ücrete dair senaryolar, çeşitli enflasyon rakamları üzerinden yapılıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıkladığı Orta Vadeli Program’da (OVP) 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65.

TÜİK'in verilerine göre, temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemdeki enflasyon yüzde 33,65.

Yüzde 50 zam yapılması halinde asgari ücret 2024’te net 17 bin 103 lira olacak.

Asgari ücrete 2023’te olduğu gibi iki zam yapılabileceğine yönelik senaryoya göre, uygulanacak zam yaklaşık yüzde 40 olabilir. Bu durumda asgari ücret 15 bin 962 lira olacak.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, 14 bin TL civarında hesaplanan açlık sınırının teklif edilmesi halinde masadan kalkacaklarını açıklamıştı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yüksek enflasyon koşullarında asgari ücretin değil iki kez, yılda dört kez güncellenmesi gerektiğini söylemişti. (EKONOMİ)

Öne Çıkanlar