3. Havalimanından konut, otel, AVM çıktı

Yap-işlet-devret modeli ile 25 yıl havalimanını işletme hakkı alan IGA, havalimanı kamulaştırma sahasında kurulacak 10 bin nüfuslu şehir, serbest bölge,...

3. Havalimanından konut, otel, AVM çıktı

Yap-işlet-devret modeli ile 25 yıl havalimanını işletme hakkı alan IGA, havalimanı kamulaştırma sahasında kurulacak 10 bin nüfuslu şehir, serbest bölge, lojistik merkez, otel ve alışveriş merkezlerinin bulunacağı, 10,5 milyon metrekare alanın 49 yıllık irtifak hakkını aldı.

EKONOMİ – Hürriyet gazetesinde Vahap Munyar köşe yazısında Cannes’daki emlak fuarı MIPIM’de yer alan Airport City projesi hakkında detaylı bilgiler yer aldı. MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu’nun 3. havalimanı için kurduğu IGA’nın daveti ile fuara katıldığını açıklayan Munyar’ın, köşe yazısı 3. havalimanının ulaşım değil emlak projesi olduğunu kanıtlar nitelikte bilgiler içeriyor.

Havalimanı için 25 yıl işletme süresi bulunan şirket, alanda inşa edilecek yapılar için DHMİ’den 49 yıllık irtifak hakkına sahip oldu. Proje kapsamında 3 otel, bir büyük hastane, 2500 konut, alışveriş merkezi, lojistik merkezi ve serbest bölge bulunacağını ifade eden şirket yetkilileri 25 yıldan sonra ortaya çıkacak gelirin DHMİ’ye gideceğini söyledi. Böylece IGA kiracı olarak 25 yıl yer alacağı havalimanı bölgesinde, 49 yıllığına irtifak hakkını aldığı, 10 bin kişilik nüfusun barınacağı yerleşim alanı ile birlikte otel, alışveriş merkezi, lojistik merkez gibi tüm kullanımların gelirine sahip olacak. 10 milyar Euro yatırımla havalimanını inşa edecek şirketin oluşacak yapılaşmanın tamamına talip bulmaları durumunda beklediği yatırım tutarı ise 6 milyar euro. Şirket yetkilileri bu alanda imar, inşaat ruhsatı ve iskân gibi konularda tek yetkilinin kendileri olduğunu ifade ediyor.

Dünyanın en yoğun havalimanının bile 5 katı büyüklüğünde alan ayrılan havalimanı projesinin neden bu kadar büyük alana ihtiyaç duyduğu sorusunun yanıtlarının da yer aldığı yazıya göre alanda, 4,5 milyon metrekarelik lojistik merkez ve serbest bölge kurulacak. 76,5 milyon metrekare alana sahip kamulaştırma sahasında 10,5 milyon metrekare alanın yerleşim yeri olacağı anlaşılıyor. Bölgede ayrıca bir liman da kurulacağı şirket yetkilileri tarafından açıklandı.

YEME İÇME YERLERİ OĞULLARA VERİLDİ

Köşe yazısında havalimanında kiralanan 32 bin metrekarelik yeme içme alanına ilişkin bilgilere de yer veriliyor. Yeme içme yerlerini kiralayan TU’M şirketi sahipleri oldukça tanıdık: Talha Kaya, Uğur Cengiz ve Mehmet Kalyoncu. Diğer şirket ise 3. köprü projesinin müteahhidi IC grubu. IC ile Alman Fraport ortaklığı 20 milyar Euro teklif ile girdiği havalimanı ihalesinde 96 tur sonunda çekilmiş, ihale 22 milyar 152 milyon euro ile Limak-Cengiz-Mapa-Kalyon ortaklığına kalmıştı.

MIPIM fuarı sonrası şirket yetkililerince yapılan diğer basın organlarına yansıyan haberlerde, İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin, Kanal İstanbul’un etrafında yaklaşık 1,5 milyonluk yerleşeceğini ve projenin havalimanı ile etkileşimi olduğunu söyleyerek, Kuzey Ormanları Savunması’nın 3. havalimanıyla ilgili raporunda da yer alan havalimanı projesinin bir ulaşım projesi değil bir emlak-inşaat projesi olduğunu yeniden doğruladı.

Şirket yetkilileri tarafından yapılan bir açıklama ise geçtiğimiz hafta Hollanda ile yaşanan krizi akla getirdi. Basına yansıyan haberlere göre Kalyoncu, Hollanda’daki çiçek mezatının ikinci bir üs arayışına girdiğini, önce Dubai’yi düşünürken İstanbul Yeni Havalimanı ile birlikte buraya yöneldiğini ifade etti.

Büyük bir kısmı orman alanına inşa edilen 3. havalimanı projesine, IGA tarafından kredi bulunamamış, çoğunluğu kamu bankaları olmak üzere 4,5 milyar euroluk ilk etap kredi Türk bankalarınca karşılanmıştı. Projenin ikinci etap kredisine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. İlk etap açılış tarihi 29 Ekim 2017 olarak açıklanan proje için Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, "Bütün dünya bu projeyi bekliyor. Eğer bu havalimanı 2017 sonuna bitmezse hiçbir yere uçamaz hale geleceğiz. Bunun için çalışmalarımızı son hızla sürdürüyoruz" açıklamasını yapmıştı. Havalimanı ÇED sürecinde 1inci safha işlerin Aralık 2017 tarihinde sona ereceği ifade edilmesine karşın son açıklamalara göre projenin ilk etabı 26 Şubat 2018 tarihinde açılacak. 1inci aşamada terminal yapısı ile birlikte 3 pistin inşası öngörülürken bugüne kadar ancak bir pistin inşa çalışmasında ilerleme görülüyor. Havalimanı yakıt ikmalinde kullanılacak liman için imar planları ise geçtiğimiz ay askıya çıkarılmıştı.

avm otel 3. havalimanı IGA