ABD'de yeni resesyon uyarısı: Zenginler harcamıyor
ABD'de üst gelir grubunun konut, mücevherat gibi harcamalarını azaltması resesyonun buradan başladığı endişelerini de alevlendiriyor.
ABD'deki orta sınıf harcamalarını sürdürürken uzmanlar, varlıklı sınıfın harcamalarını azaltmasının ekonominin kalan kısmını etkileyeceğini ve büyüme üzerinde olumsuz etkiye neden olacağını belirtiyor.
Konut sektöründen mücevherata üst gelir grubunun harcamalarını azaltması resesyonun buradan başladığı endişelerini tetikliyor
Lüks konut sektörü finansal krizden bu yana en kötü yılını geçiriyor, Manhattan gibi pahalı bölgelerde satışlar altı çeyrek üst üste geriledi. Emlak komisyonculuğu şirketi Redfi'in verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde değeri 1.5 milyon dolar veya daha üzerinde olan konut satışları yüzde 5 düştü. Satılmayan malikanelerle lüks dairelerin birikmeye başladığı belirtiliyor.
AZALAN HARCAMALAR 'TEHDİT' OLUŞTURUYOR
Yüzde 1'lik kesime hitap eden perakendeciler de kötü bir dönemden geçiyor. New York'un önemli hazır giyim mağazası Barneys iflasını açıklarken, perakende mağaza zinciri Nordstrom karında üç çeyrek üst üste düşüş açıkladı.
Öte yandan, orta sınıfa hitap eden perakende devleri Walmart ve Target ise tahminlerin üzerinde trafik ve büyüme rakamları açıklıyor.
Bunların yanı sıra sanat müzayedelerindeki satışlar 2019'un ilk yarısında yıllar sonra ilk kez düştü. Merkezi New York'ta bulunan dünyaca ünlü müzayede evi Sotheby's'de satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 geriledi.
Gelen son veriler, ABD'de varlıklı kesimin harcamalarını azaltmaya başladığını gösteriyor. Eğer harcamalar daha da azalırsa, ekonomide geniş çapta etkiler hissedilmeye başlanabilir.
Moody's Analytics Şef Ekonomisti Mark Zandi'ye göre en yüksek gelire sahip yüzde 10'luk kesim, toplam tüketici harcamalarının neredeyse yarısını oluşturuyor ancak bu kesimin harcamaları son iki senede düştü, orta sınıfın harcamaları ise arttı. Zandi, "Eğer yüksek gelirli tüketici, harcamalarını daha fazla kısarsa bu ekonomik büyüme üzerinde önemli bir tehdit oluşturur" uyarısını yaptı.
HARCAMALAR AZALDI, TASARRUFLAR ARTTI
Varlıklı kesimin harcamaları azalırken tasarrufları ise son iki senede iki katından fazla artarak patlama yaptı.
Zandi, "Eğer istihdam artışı daha fazla yavaşlar, işsizlik oranı artmaya başlarsa orta sınıf da harcamalarını durduracak, bu da ekonomik sıkıntılara yol açacak" yorumunu yaptı.
SERVETİN AZALMASINDA İKİ NEDEN
'Volatil piyasalar ve küresel büyümedeki yavaşlama' servetlerin azalmasındaki iki önemli sebep olarak görülüyor. En üst gelir grubundaki yüzde 10'luk kesim, ABD hisse senetlerinin yüzde 80'den fazlasına sahip, bu nedenle de hisse ve tahvillerdeki son dalgalanmalara karşı daha hassas konumdalar.
Bunun yanı sıra üst kesim, uluslararası iş yapan şirketlere sahip ve bu şirketler dünya ekonomisinde yaşanan çalkantılara karşı da erken uyarı sistemi görevi görüyor.
Üst gelir grubunun bu sıkıntılarına rağmen orta gelir grubundaki tüketiciler ise güçlü istihdam ve görece istikrarlı konut sektöründen faydalanıyor.
10 yıldan fazla süredir varlıklı kesimin 'servetlerinin meyvesini yemesi ve harcamaları tetiklemesi'yle tanımlanabilecek ABD ekonomisinde artık işler tersine dönmüş görünüyor. Şimdi 'Main Street' kalkınırken yatırımcı sınıfı resesyon sinyalleri veriyor. Üst grubun hala harcayacak çok serveti var ancak bu harcamalar 'güven' ve 'belirlilik' ortamından destek buluyor. Şimdi ise hisse senedi piyasalarındaki durum ve süregelen ticaret savaşları bu kesime istediklerini vermiyor.