Memurlar ve emekliler TÜİK'i protesto etti: ‘Açlıktan ölmemek için direniyoruz’

Memurlar ve emekliler TÜİK'i protesto etti: ‘Açlıktan ölmemek için direniyoruz’
Mersin’de memurlar ve emekliler, maaş zamlarının belirlenmesinde etkili olan enflasyon rakamlarını gerçeğinden daha düşük gösterdiği gerekçesiyle TÜİK’i protesto etti.

Abidin Yağmur


MERSİN - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) bileşenleri, Özgür Çocuk Parkında bir araya gelerek TÜİK’i protesto etti.

Platform adına açıklama yapan Eğitim-Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, "TÜİK hayat pahalılığını en az yarısı kadar göstererek maaşlarımızı kara delik gibi yutuyor. TÜİĶ yalan söylüyor. TÜİK eliyle emeğimize, emeğimize göz koyuyorlar" dedi.

'ELEKTRİK ZAMMI ENFLASYON HESABINA YANSITILMADI'

Sümbül, “İktidarın ekonomi bürokratları dünya ekonomi tarihine geçecek şekilde kurnazlıklara, hilelere, gerçekleri ters yüz etmeye devam ediyorlar. İktidarın son hilesi TÜFE sepetinde azımsanmayacak bir ağırlığa sahip olan elektriğe yapılan zam oldu. İktidar elektriğe asıl etkisini kış aylarında hissedeceğimiz şekilde yüzde 38’lik zam yaptı. Yapılan zam açıklandığı Haziran ayında değil 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek şekilde yapıldı. Böylece yapılan zam Haziran ayı enflasyon hesaplamasında dikkate alınmadı. Bu şekilde emekliler ve kamu emekçilerinin altı aylık maaş artışında yaklaşık 1 puanını gasp ettiler. Bununla da yetinmediler başta akaryakıt olmak üzere iğneden ipliğe yapacakları zamları TÜİK’in altı aylık enflasyon hesaplamasının sonrasına bıraktılar. Bugün ve sonrasında zam yağmuru altında kalacağımızı geçmiş temmuz aylarından da biliyoruz” ifadelerini kullandı.

'EMEKLİLER AÇ BIRAKILARAK TASARRUF YAPILMAZ'

Tüm Emeklilerin Sendikasının eyleminin adresi de Özgür Çocuk Parkıydı. Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şube Başkanı Oktay Canbolat, “Hali hazırda iktidarın maaş artışı dediği şey, zam veya maaş artışı değil, eriyen maaşların 2024 Ocak'ta ki, yani 6 ay önceki alım gücüne erişmesi düzenlemesidir. Bu düzmece artış ile o bile mümkün gözükmüyor. Emeklilerin kayıpları ilk 6 aylık TÜİK enflasyon hesabı ile karşılanamayacağı gibi, gelecek 6 ay kayıplarımız daha da fazla olacaktır. Şimdiden iktidar birçok kaleme zam yapmaya başladı. Emeklileri, asgari ücretle çalışanları, yani emeğiyle, alın teriyle çalışanları aç bırakarak tasarruf yapılamaz. Bizler bırakın tasarruf yapmayı, açlıktan ölmemek için direniyoruz. Tasarruf yapılacaksa bu ülkenin kaynaklarına çökenlerin muslukları kesilsin. Bedel ödenecekse, ülkeyi bu duruma getirenler bedel ödesin. Emeklilerin, emekçilerin yaşam boyu ödedikleri bedel yetti de arttı da...Neresinden bakılırsa bakılsın, emeklilere, asgari ücretle çalışanlara yaşam hakkı tanımayan bu anlayışı, bu köle düzenini, bu sadaka sistemini asla kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar