AKP'nin masasındaki iki asgari ücret formülü sızdı

AKP'nin masasındaki iki asgari ücret formülü sızdı
İktidara yakın Türkiye gazetesi, AKP'de asgari ücret artışı için konuşulan iki oranı yazdı. Gazeteye göre, emekli aylıklarına zam ise yüzde 20'de kalabilir.

Artı Gerçek - Artan enflasyona rağmen asgari ücrete yazın ara zam yapılmaması sonrasında dikkatler, yeni yıl için planlanan ücret artışına kilitlendi. Ancak asgari ücret artışının 2025'te yüzde 25 oranı ile sınırlı kalmasının planlandığına dair kulis haberlere bir yenisi eklendi.

İktidara yakın Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre ekonomi yönetimi, asgari ücretin 2025 yılında beklenen enflasyon oranı olan yüzde 25 civarında artırılması gerektiği görüşünde. Haberde, "AKP yönetimindeki hâkim görüş ise asgari ücretin yüzde 28-30 civarında artırılması" ifadeleri dikkat çekti.

Öte yandan, eğer yüzde 25 artarsa, asgari ücret 21 bin 250 liraya yükselecek. Yüzde 28-30’luk bir artış da sadece 750 TL farkla asgari ücretin 22 bin lira civarına yükselmesi anlamına geliyor.

EMEKLİ AYLIKLARINDA BEKLENTİ YÜZDE 20

Kulis haberde, bir kısmı asgari ücretin de altında kalan emekli maaşlarına öngörülen zam hakkında da şu bilgilere yer verildi:

"Emekli aylıkları ile ilgili olarak ise AK Parti’deki genel görüş, son altı aylık enflasyon oranındaki artış dışında bir artışın öngörülmediği yönünde. 12 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığının da yine son altı aylık artışa tabi tutulacağı ifade ediliyor."

Bu yılın ilk altı ayında enflasyon yüzde 24,73 olarak gerçekleşmiş, Orta Vadeli Programda (OVP) 2024 yıl sonu enflasyon hedefi, yüzde 41,5 olarak belirlenmişti. Ancak Merkez Bankası'nın bu hafta içinde yayınladığı piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu enflasyonunun yüzde 44 civarında olacağı tahmini yapıldı.

Haberde, "Eğer bu tahmin tutarsa, son altı aylık enflasyon oranının yüzde 20 çıkması ve yeni yılda SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bu oranda bir zam yapılması bekleniyor. OVP’deki tahminin gerçekleşmesi durumunda ise zam oranı yüzde 17 civarında kalacak" denildi. (Kaynak)

Öne Çıkanlar