Alman aracı kurum Türkiye’den çıktı
Alman İçişleri Bakanlığı Türkiye'nin Alman şirketleriyle ilgili listeyi geri çektiğini açıklarken, Alman aracı kurum Türkiye'deki iştiraki Ceros Menkul Değerler'in faaliyetleri durduruldu.
EKONOMİ - Almanya merkezli aracı kurum Ceros Holding AG'nin Türkiye'deki bağlı ortaklığı Ceros Menkul Değerler'in faaliyetleri sürekli olarak durduruldu. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) 2015 yılında kendi talebiyle faaliyetlerini geçici olarak durduran Ceros Menkul Değerler'in 21 Temmuz 2017 tarihi itibariyle tüm yetki ve izin belgelerinin iptal edildiğini duyurdu.
Ceros Menkul Değerler'in yüzde 85'i Ceros Holding AG’ye ait. Aracı kurumun tüm hisseleri 2011'de Bankpozitif tarafından devredilmiş, Pozitif Menkul Değerler olan ismi de Ceros Menkul Değerler olarak değiştirilmişti.
Kurum ilk kez 1986 yılında Naci Bakır Menkul Değerler A.Ş. olarak faaliyete geçmişti. 1993 yılında Prestij Menkul Değerler ismini aldı ve 2003'te Bankpozitif tarafından satın alındıktan sonra 2011'deki devre kadar Pozitif Menkul Değerler adıyla faaliyet gösterdi.
Açıklama, tam da Türkiye ile Almanya arasında son günlerde ciddi bir kriz yaratan liste tartışmasında Almanya tarafından yeni bir açıklama geldiği güne denk geldi. Alman İçişleri Bakanı Sözcüsü Tobias Plate, Türkiye'nin bazı Alman şirketleri ile ilgili yaptığı talebi cumartesi günü resmi olarak geri çektiğini açıkladı. Plate, Alman ve Türk içişleri bakanlarının pazartesi erken saatlerde Türkiye'nin terörizmin finansmanı yönündeki soruşturmasının bir parçası olarak Interpol aracılığıyla Almanya'ya ilettiği yaklaşık 700 Alman şirketini içeren listeye yönelik talebi ile ilgili telefon görüşmesi yaptığını açıkladı.
Plate, Türk İçişleri Bakanı'nın konunun bir iletişim problemi olduğunu söylediğini belirtti. Türkiye'nin Almanya'da ya da Türkiye'deki Alman şirketlerini soruşturmadığını belirttiğini söyleyen Plate, Türkiye'nin Alman şirketleri ile ilgili yeni suçlamalar yöneltip yöneltmediği konusunda bilgi sahibi olmadığını belirtti.
Geçen hafta Alman basınına konuşan yetkililer, Türkiye'nin yaklaşık 700 Alman şirketi ile ilgili kendilerine bir liste ilettiğini söylerken, Türk yetkililer böyle bir liste olmadığını belirtmişti.