Alman banka, asgari ücret tahminini paylaştı: 21 ya da 22 bin lira olacak

Alman banka, asgari ücret tahminini paylaştı: 21 ya da 22 bin lira olacak
Deutsche Bank, Türkiye'de yaptığı görüşmeler sonrası hazırladığı raporda, asgari ücrete yüzde 25-30 arasında zam yapılacağı tahmininde bulundu. Bu tahmine göre asgari ücret 21-22 bin lira olacak. Banka, enflasyon tahminini ise yukarı yönlü revize etti.

Artı Gerçek - Almanya'nın en büyük finas kuruluşu Deutsche Bank, Türkiye iki ayrı not hazırladı. Deutsche Bank Ekonomisti Yiğit Onay ve Stratejist Christian Wietoska'nın geçen ay Türkiye'de yaptığı görüşmeler sonrası hazırlanan notlarda, ekonomi politikası, enflasyon ve asgari ücret zammına ilişkin öngörülere yer verildi.

Notta beklenenden daha güçlü seyreden iç talebin Orta Vadeli Program'da paylaşılan tahminlere kıyasla enflasyondaki düşüş hızının karşılanabileceğine dair şüpheleri artırdığına dikkat çekildi. Bloomberg HT’nin aktardığına göre, Türkiye'de yetkililerin dezenflasyon konusunda güvenli olmaya devam ettiği, bununla birlikte enflasyon görünümü konusunda temkinli iyimserlik içinde olduğu ifade edildi.

Deutsche Bank, Türkiye'de yaptığı temaslar sonrasında en azından 2025'in sonuna kadar mevcut programın uygulanmaya devam edeceği izlenimini aldığını da aktardı.

FAİZ İNDİRİMİ İÇİN OCAK AYI TAHMİNİ

Onay ve Wietoska, ayrı bir notta ise Merkez Bankası'nın faiz indirimine önceki tahminlerinin aksine kasım ayı yerine Ocak 2025’te başlamasını beklediklerini vurguladı. Notta "Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yüzde 47,5’e çekmek için faiz indirimlerine 250 baz puan ile başlamasını bekliyoruz" denildi.

Bu ayrı notta 2025 enflasyon tahminini yüzde 23,2'den yüzde 25'e çıkardı.

ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ

Notta, asgari ücret artışına da ayrı bir bölüm açıldı. Asgari ücrette 2025 için genel beklentinin yüzde 25-30 arasında bir artış olduğu ifade edildi.

Notta bu konuda "Bazı analistler şirketler tarafından asgari ücret dışındaki sektörlerde yapılacak ücret artışlarının yüzde 30'un üzerinde olabileceğini savunurken, bazı ekonomistler azalan kâr marjlarının şirketlerin yüzde 30'un üzerinde zam yapmasını engelleyeceğini ve birçok şirket tarafından yılbaşında yapılacak ilk ücret artışının yüzde 20 civarında olabileceğini (yıl ortasında daha fazla ayarlama ile) düşünüyor" ifadeleri yer aldı.

21-22 BİN LİRA OLACAK

Asgari ücret 17 bin 2 lira. Bankanın tahmini doğrultusunda yüzde 25 zam yapılması halinde asgari ücret 2025 yılında 21 bin 252 lira olacak. Yüzde 30 zam halindeyse 22 bin 102 lira olacak. Asgari ücrete bu yıl olduğu gelecek yıl da temmuzda ara zam yapılması planlanmıyor.

Öne Çıkanlar