Ankara'da toplu ulaşıma zam: Tam bilet 15 lira oldu

Ankara'da toplu ulaşıma zam: Tam bilet 15 lira oldu
Ankara Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma ücretlerine zam yaptı. Belediye, son akaryakıt zamları sonrası ücret artışının zorunlu hale geldiğini belirtti.

ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısının ardından toplu ulaşım zam yapıldığını duyurdu. Zammın ardından indirimli bilet fiyatı 4,75 liradan 7,5 liraya, tam bilet ise 9,5 liradan 15 liraya yükseldi.

‘EGO 300 MİLYON TL ZARAR EDİYOR’

Ankara Büyükşehir Belediyesi sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşımla zam kararını, 'Başka Çaremiz Kalmadı' başlığıyla duyurdu. Açıklamada, “2023 yılı ocak-temmuz ayları arasında asgari ücrete yüzde 34 oranında artış yapılmıştır. KDV'de yüzde 2, ÖTV'de yüzde 224, motorin litre fiyatında yüzde 40, bakım-onarım (yedek parça alımı, değişimi vb.) giderlerinde de yüzde 40 oranında artış meydana gelmiştir” gerekçesine yer verildi.

EGO Genel Müdürlüğü’nün halkın yanında olabilmek adına bilet ücretlerini düşük tuttuğu için 300 milyon lira zarar ettiği savunulan açıklamada, “Bu zarar ABB’nin diğer bütçe kalemlerinden karşılanmaktadır. Sadece son bir hafta içerisinde yapılan akaryakıt zamlarının faturası aylık 20 milyon lira ilave zarara daha neden olacak" denildi.

‘ÜCRETSİZ VE İNDİRİMLİ YOLCU ORANI YÜZDE 41’

Hükümetin düzenlediği mevzuat gereği ücretsiz ve indirimli taşınan yolcuların, toplam taşınan yolcu sayısına oranının yüzde 41’e ulaştığını belirten belediye, şu açıklamada bulundu:

“Her on yolcudan dördü, ücretsiz veya indirimli seyahat hakkından yararlanmaktadır. Bu durum EGO’nun ve özel halk otobüsü işletmelerinin zararını artırmaktadır. 30 büyükşehir belediyesinin Türkiye geneli ortalama kilometre başı tam bilet ücretinin 0,38 TL, öğrenci bilet ücretinin 0,22 TL olduğu bilinmektedir. Ankara’da ise kilometre başı ücret tarifesinin tam bilette 0,26 TL, öğrenci biletinde 0,13 TL olduğu ve bu ücretlerin Türkiye ortalamasının çok altında kaldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, toplu taşıma girdi maliyetlerini tamamen vatandaşımıza yansıtmadan ancak kuruluşumuzun ayakta kalmasını sağlayacak şekilde makul bir oranda bilet ücret tarifelerinde artış yapılması zorunlu olmuştur.”

YENİ TARİFE 24 TEMMUZ'DA BAŞLAYACAK

Belediye, UKOME toplantısında alınan yeni karara göre 24 Temmuz 2023 Pazartesi itibariyle zamlı yeni tarifeyi hayata geçirecek.

Belediyeden yeni tarifeye ilişkin yapılan açıklama şöyle:

“Tam bilet 15 TL, öğrenci bileti 7.5 TL, öğrenci abonmanı aylık sınırsız 220 TL olarak belirlenmiştir. 2019 yılında hayata geçirilen öğrenci tarifemiz halen Türkiye’nin en ucuz aylık öğrenci abonman tarifesidir. Bu fiyat artışı ile aylık 300 milyon TL olan EGO Genel Müdürlüğü zararının bir kısmının karşılanması mümkün olabilecektir. Geçmiş yıllar göz önünde bulundurulduğunda, asgari ücret alan bir vatandaşın bütçesi içinde toplu taşım payı yüzde 15.4'lerden göreve geldiğimiz 2019 yılında yüzde 7.7’ye düşüş göstermiştir. Yeni artış sonucunda asgari ücret alan bir vatandaşın bütçesi içinde toplu taşımaya ayırdığı pay yüzde 6.3 olacaktır.” (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar