Antep'te kiralar uçtu: Kiralık daire bulmak neredeyse imkânsız

Antep'te kiralar uçtu: Kiralık daire bulmak neredeyse imkânsız
Maraş depreminin en çok etkilediği illerden olan Antep'te kiralar üç katına çıktı ve kiralık daire bulmak neredeyse imkansız hale geldi: "Mahkeme koridorları anlaşmazlık yaşayan kiracı ve ev sahipleri ile dolu."

Sinan ŞAHİN


ANTEP - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde en çok can kaybı ve hasarın meydana geldiği kentlerden biri de Antep. Büyük yıkımın meydana geldiği kentte kiralar üç katına çıktı ve asgari ücreti geçti. Kentte kiralık daire bulmak ise nereyse imkânsız hale geldi.

Antep'te depremde merkez Şahinbey ilçesinde 2 bin 663, merkez Şehitkamil ilçesinde 3 bin 315, İslahiye ilçesinde 3 bin 98, Nurdağı ilçesinde ise 3 bin 353 bina ağır hasar aldı. Nurdağı ve İslahiye ilçelerinin adeta yerle bir olduğu kentte, depremin ardından konut sorunu içinden çıkılmaz bir hal aldı.

Sanayisi ve gelişmiş ekonomisi nedeniyle doğal göçün en fazla yaşandığı iller listesinde ilk sıralarda yer alan Antep, 2010'da Suriye’de başlayan iç savaşın ardından 700 binden fazla Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Antep, depremin ardından çevre illerden de göç aldı. Kentte kiralar iki üç katına çıkarken, kiralık ev bulmak da zorlaştı.

'MÜLK SAHİPLERİ DURUMU FIRSATA ÇEVİRDİ'

Artı Gerçek'e konuşan Antep Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Mehmet Aytaç, depremin ardından kiraların iki üç katına yükseldiğini vurguladı. Aytaç, "Yıkıcı deprem maalesef binlerce binayı kullanılmaz hale getirdi. Bunun yanı sıra çevre illerdeki binlerce depremzede insanımız Antep'e geldi. Buraya daha önce göç etmiş on binlerce Maraşlı, Adıyamanlı, Malatyalı ve Hataylı yurttaşımız var. Oradaki depremzedeler de buradaki yakınlarının yanına gelip barınacak ev bulmaya çalıştı. Bazı mülk sahipleri de bu durumu fırsata çevirdi" dedi.

Mehmet Aytaç

'YÜZDE 25 KİRA ARTIŞINA KİMSE UYMUYOR'

Kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemeye kimsenin uymadığını anlatan Aytaç, "Yüzde 25 sınırına uyan ev sahibi bulamazsınız. Ciddi bir denetim mekanizmasına ihtiyaç var. Enflasyon rakamları, döviz kurlarındaki artış belirleyici oluyor. Önceki yıl 3-4 bin TL lira olan bir daire için mülk sahibi yüzde 200-300 zam talep ediyor ve 10-12 bin TL istiyor. Kiracı bunu kabul etmek zorunda kalıyor çünkü kabul etmese sokakta kalacağını biliyor. Kiracılar rahat değil çünkü ev sahipleri kiraya kafasına göre fahiş oranda zam yapabiliyor. Mahkeme koridorları anlaşmazlık yaşayan kiracı ve ev sahipleri ile dolu" diye konuştu.

'KONUT SATIŞLARI DÜŞTÜ, KİRALIK EV İHTİYACI ARTTI'

Antep'te her yıl 30 bin yeni konut ihtiyacı doğduğunu dile getiren Aytaç, ev satışları düştüğü için kiralık daire talebinin arttığını söyledi.

Aytaç şöyle devam etti:

"Antep'te bir yandan ciddi şekilde artan bir konut ihtiyacı var, diğer yandan konut satışlarında önceki yıla göre yüzde 30 oranında düşüş var. Kiralık ev ihtiyacı ise artmış. Bu durumu şöyle okumalıyız; eskiden insanlar krediyle ev alıp, kira bedellerinin biraz üstünde bir rakamla taksit ödeyerek 10-15 yılda ev sahibi olabiliyordu. Artık böyle bir durum söz konusu değil. Devlet bankaları yeterince konut kredisi vermiyor. Özel bankalar da yüksek faizle kredi veriyor. İşçi veya memur maaşları bu kredilerin taksitlerini ödemeye yetmiyor. Bu sebeple ev alamayanlar mecburen kiralamayı tercih ediyor. Özellikle devlet bankalarının bu konuda düşük faizli konut kredisi kampanyaları başlatması lazım. Böyle devam ederse konut meselesi daha ciddi bir sorun haline gelecek."

Yakup Ülker

'KİRALIK KONUT BULMAK NEREDEYSE İMKÂNSIZ'

Emlakçı Yakup Ülker de kent genelinde ciddi bir kiralık daire sorunu yaşandığını anlattı. İlana konulan kiralık bir daire için bir günde onlarca müşterini aradığını söyleyen Ülker, "Müşteriler evin fiyatını, niteliğini sormadan önce dairenin kiraya verilip verilmediğini soruyor. Çünkü kısa sürede o dairenin tutulacağını biliyor. Her gün onlarca müşteri arayıp kiralık daire soruyor. Ancak daire bulmak neredeyse imkânsız. Ciddi bir talep var. Bu da fiyatların sürekli artması anlamına geliyor.

Depremden sonra zaten kira daire fiyatları fırladı. Şu an kiralar semte ve konutun özelliğine göre 4-5 bin TL'den başlıyor. Bu daha çok kenar semtlerdeki fiyatlar. Ama şehrin orta ve lüks mahallerinde rakam 15-20 bin TL'lere kadar çıkıyor. Okulların açılmasıyla birlikte bir çok öğrenci gelecek. Kiralık konuta duyulan ihtiyaç daha da artacak" diye konuştu. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar