Asgari ücret kaç lira? Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücret kaç lira? Asgari ücret nasıl belirleniyor?
Yeni asgari ücret aralık ayı sonunda belli olacak. Peki asgari ücret nasıl belirleniyor? Asgari Ücret Tespit Komisyonu kimlerden oluşuyor? 2024 için asgari ücret kaç lira olacak? Mevcut asgari ücret kaç lira?

Artı Gerçek - Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ocaktan itibaren geçerli olacak yeni asgari ücreti belirlemek üzere aralık ayının ilk haftasında çalışmalarına başlayacak. Ankara kulislerinde konuşulanlara göre, asgari ücret, son altı ayın yüzde 40'lık enflasyon farkıyla 16 bin lira civarında olacak.

Çalışmalar öncesi, asgari ücretin nasıl belirlendiği merak konusu oldu.

KOMİSYON 4 KEZ TOPLANACAK

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRETTEN 2 BİN 12 LİRA VERGİ KESİLİYOR

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira. Bunun 13 bin 414 lirasını brüt asgari ücret, 2 bin 79 lirasını sosyal güvenlik primi, 268 lirasını ise işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar