Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısında sonuç çıkmadı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısında sonuç çıkmadı
İşçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısında sonuç çıkmadı. İşçi tarafı adına toplantıda bulunan Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak, "Bayramdan önce bitmesini istiyoruz." dedi.

Artı Gerçek - 2023’ün ilk 6 ayı geride kalırken milyonlarca kişinin gözü belirlenecek olan asgari ücret rakamına çevrildi. Yaklaşık 7 milyondan fazla insanı ve dolaylı olarak da ülkedeki hemen hemen her vatandaşı ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç bugün saat 14.00’te yapılan ilk toplantıyla başladı. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı bir saat sürdü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) heyeti, işveren kesimini ise temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katıldı.

'BAYRAMDAN ÖNCE BİTİRMEK İSTİYORUZ'

Toplantıda işveren tarafı adına TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi tarafı adına Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak yer aldı. Solak, toplantı sonunda yaptığı açıklamada "Bayramdan önce bitmesini istiyoruz. İkinci toplantı yarın olabilir, ertesi gün olabilir. Resmi belgeler istendi" sözlerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

İlk toplantının 13 Haziran'da gerçekleşmesinin ardından ikinci toplantının 20 Haziran tarihinde yapılması bekleniyor. Burada net rakamların masaya konulması ve bir uzlaşma çıkma ihtimali en güçlü seçenek olarak masada bulunuyor.

Bugünkü toplantı sonrası ikinci toplantının tarihi belli olacak.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

MASADA KONUŞULAN RAKAMLAR

Türk-İş heyetinin, yüzde 25’in üzerinde zammı zorlaması bekleniyor. Hükümetin asgari ücreti teklifi ise henüz netleşmedi. Olası senaryolar, farklı asgari ücret rakamlarını ortaya çıkaracak.

ESKİ BAKAN '500 DOLAR SEVİYESİNE ÇIKACAK' DEMİŞTİ

Yeni kabine öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan Vedat Bilgin, katıldığı bir televizyon programında “Asgari ücreti temmuzda reel alım gücünü koruyacak şekilde düzenleyeceğiz. Cumhuriyet tarihinde dolar bazında 455 doların üzerinde en yüksek seviyeye çıkaran bir düzenlemeyi ocak ayında yaptık. Temmuzda da aynısını yapacağız. Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak. Çalışmalarımız hazır” demişti.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ'DAN 'ENFLASYON' VURGUSU

Asgari ücrete ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz “Asgari ücretle ilgili, çalışan emeklilerle ilgili temmuz ayında çalışmalar yapacağımızı söylemiştik. Adımlarımızı atmaya başladık” demişti. Yılmaz şu ifadeleri kullanmıştı:

“Asgari ücretle ilgili toplantılar başlayacak. Burada 3 kesim var. Çalışanlar, işverenler ve kamu kesimi var. Üç kesim arasında müzakereler yürütülecek. Temenni ediyoruz ki bu üç kesim anlaşma sağlasınlar. Çalışan kesimlerin satın alma gücünün enflasyon karşısında erimesine izin verilmediğini ileri süren Yılmaz, “Aynı yaklaşımı göreceğiz. Rekabet gücümüz, istihdam artışı gibi hususlar da gündemimizde yer almaya devam edecek. Denge içinde değerlendirilerek bütün kesimlerin memnun olacağı şekilde devam ettireceğiz." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar