'Ayakkabıdaki konkordato sektörün yüzde 1'i bile değil'
TASD Yönetim Kurulu Başkanı Endican, 'Şu ana kadar bilinen beş ayakkabı firması konkordato ilan etti. Toplam satışların yüzde 1'ini bile yapmıyor' dedi.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdulsabur Endican, ayakkabı sektörüyle ilgili olumsuz imaj oluşturulmaya çalışıldığını, geleceği çok parlak olan sektörün bunu hak etmediğini belirterek, "10 ayda ihracatta yüzde 20'ye yaklaşan artış, perakende satışlardaki yükseliş konuşulmuyor. Bilerek, sanki sektörün moralinin bozulması için kasıtlı şekilde negatif haberler pompalanıyor" dedi.
Endican, şu ana kadar bilinen beş farklı ayakkabı firmasının konkordato ilan ettiğini kaydederek, "Bu firmaların konkordato ilan etmelerindeki ana neden kendi yaşadıkları sıkıntılar. Bu firmalar sektördeki toplam satışların yüzde 1'ini bile yapmıyor" diye konuştu.
Ayakkabı sektörünün son dönemde konkordato ilanlarıyla gündeme geldiğini anımsatan Endican, ekonomide ülkesel ve global anlamda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle çok sayıda şirketin konkordato ilan ettiğini, bunun sadece kendi sektörlerine özel bir şey olmadığını söyledi.
SİPARİŞLER KATLANARAK ARTIYOR
Endican, sektörde yıllardır süregelen ve 20 ayları bulan uzun vade sorunu bulunduğunu kaydederek, bu uzun vadelerle birlikte şirketlerin ekonomik sıkıntılarının birleşmesi sonrası firmaların konkordato ilan ettiğini bildirdi.
Şu ana kadar bilinen 5 farklı ayakkabı firmasının konkordato ilan ettiğini aktaran Endican, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu firmaların konkordato ilan etmelerindeki ana neden kendi yaşadıkları sıkıntılar. Yoksa yılın 10 ayında hem ihracatta hem de perakende satışlarda önemli artış var. Yurt dışı siparişler katlanarak artıyor. Dünyanın her yerinden, 100'den fazla ülkeden talep geliyor. Şu anda konkordato ilan eden firmalar çok bilinen markalar olduğu için ayakkabı sektöründe kriz ve sıkıntı varmış gibi gösteriliyor. Ancak bu firmalar sektördeki toplam satışların yüzde 1'ini bile yapmıyor, sektörü temsil etmiyor."
BİLEREK NEGATİF HABERLER POMPALANIYOR
Endican, Türkiye'de yıllık 400 milyon çift ayakkabı üretildiğini belirterek, bu firmaların 3-3,5 milyon çifti elinde bulundurduğunu aktardı.
Endican, "Ancak 10 ayda ihracatta yüzde 20'ye yaklaşan artış, perakende satışlardaki yükseliş konuşulmuyor. Bilerek, sektörün moralinin bozulması için sanki kasıtlı şekilde negatif haberler pompalanıyor" ifadelerini kullandı.
Rusya'ya ve AB ülkelerine ihracatın arttığını, Afrika'da, Amerika'da yeni pazar arayışında olduklarını, komşu ülkelere satış adetlerinin yükseldiğini anlatan Endican, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İhracatta 10 ayda 2017'yi sollamışız. Pazarlama faaliyetlerimiz sürüyor. Rusya'da ve AB ülkelerinde faaliyet gösteren önemli zincir perakende markaları Türkiye'den ayakkabı talep ediyor. Ancak bunlara rağmen ayakkabı sektörüyle ilgili ağzı olan konuşuyor. Sektörümüzle ilgili olumsuz imaj oluşturulmaya çalışılıyor. Geleceği çok parlak olan ayakkabı sektörü bunu hak etmiyor. Sektörde her şey şu an çok iyi gidiyor ve gelecekten fazlasıyla ümitliyiz. Bu yıl sonunda ihracatımız bir milyar doları bulacak. 2023'te 3 milyar dolar ihracat hedefliyoruz."
TASD Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Gürsoy da, son dönemde sektörle ilgili ciddi bir dezenformasyon olduğunu belirterek, cari açığın kapatılmasına katkı sunan, dünyada kalite ve tasarım alanında son dönemde ön plana çıkmaya başlayan sektörün bu durumu hak etmediğini söyledi.
Ayakkabı sektörünün istihdam açısından iş gücüne ciddi katkı sunduğunu dile getiren Gürsoy, üreticiye bu süreçlerde hiç olmazsa manen destek olunması gerektiğini vurguladı.
Gürsoy, "Bu doğru olmayan söylemler ve haberlerle ne amaçlanıyor bilmiyorum. Ancak biz bunlara takılmadan işimize devam ediyoruz. İşimizin başındayız. Türkiye ne krizleri, sıkıntıları atlattı. Bunu da atlatacaktır" diye konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)