Bakan Bayraktar FT'ye açıkladı: Türkiye gaz tedarikini 'çeşitlendirmek' için ExxonMobil ile görüşüyor
Rusya'yla ticari ilişkileri nedeniyle Washington'ın baskısı altındaki Ankara'nın, ExxonMobil'le LNG için görüştüğü belirtildi. Bakan Bayraktar FT'ye demecinde, tek ortağa daha az bağımlı olunması için yeni bir portföy oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
Artı Gerçek - İngiliz gazetesi Financial Times (FT), Türkiye'nin Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltmak amacıyla ABD'li enerji devi ExxonMobil'den sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) satın almak üzere bir anlaşma üzerinde görüştüğünü yazdı. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar da FT'ye verdiği demeçte, Türkiye'nin tek bir ortağa daha az bağımlı olmasını sağlayacak "yeni bir tedarik portföyü" oluşturmaya çalıştığını söyledi.
'ANLAŞMA 10 YILLIK OLABİLİR'
Bayraktar, Türkiye'nin yılda 2,5 milyon tona kadar LNG alımı için Exxon ile uzun vadeli bir anlaşma yapmaya çalıştığını ve bunun bugünkü maliyetinin şu anda yaklaşık 1,1 milyar dolar olacağını belirtti. Anlaşmanın 10 yıllık olabileceğini ifade eden Bayraktar, ticari şartlarının halen görüşülmekte olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin Exxon ile müzakere ettiği anlaşma, Rusya'nın Avrupa'ya gaz ihracatının düştüğü bir döneme denk geliyor. Avrupa ülkeleri de Ukrayna'daki savaşa tepki gerekçesiyle Rus boru hattı üzerinden gaz ithalatını kesmek için diğer üreticilerden LNG alımlarını arttırdı.
'RUSYA İLE SÖZLEŞMELERİN BİR KISMI 2025'TE BİTİYOR'
Türkiye'nin diğer ABD'li doğal gaz üreticileriyle de LNG anlaşmaları için görüşme yaptığını belirten Bayraktar, Rusya ile sözleşmelerin bir kısmı 2025'te, İran ile 2026'da sona ermeden önce doğal gaz tedarikini "çeşitlendirmek" istediğini söyledi.
Türkiye; Rusya, Azerbaycan ve İran'ın yanı sıra Cezayir, Katar, ABD ve Nijerya'dan da LNG ithal ediyor. En büyük doğal gaz tedarikçisi ise Rusya. Geçen yıl tüketiminin yüzde 40'ından fazlası bu ülkeden alınan gazla karşılandı. (Kaynak)