Bakan Mehmet Şimşek: Enflasyon hızlı düşme eğiliminde görünüyor

Bakan Mehmet Şimşek: Enflasyon hızlı düşme eğiliminde görünüyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'mayısta zirve yapan enflasyonun hızlı düşme eğiliminde göründüğünü' öne sürdü. Şimşek "Güçlü bir dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz" dedi.

Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasanın ekonomi programıyla enflasyonun düşürüleceğine ikna olmaya başladığını savunarak, "Şimdi güçlü bir dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz" dedi.

Chatham House tarafından düzenlenen Londra Konferansı 2024'te konuşan Şimşek, Türkiye ekonomisinin geçen yıl bu dönemlerde ciddi makroekonomik sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Şubat 2023'teki Maraş merkezli depremler nedeniyle bütçede çok büyük bir açık oluştuğunu vurgulayan Şimşek, bu nedenle vergi artışları ve harcama kontrolleri dahil olmak üzere bir dizi önlem aldıklarını anlattı.

Enflasyonun hızlı düşüş olması durumunda sene sonunda yüzde 30'lu, daha yavaş düşüş olması halinde ise yüzde 40 seviyesinde olacağını anlatan Şimşek, 2025'te ise yüzde 10'lu seviyelerin görüleceğini ifade etti.

Bakan Şimşek özetle şunları söyledi:

- "Enflasyon beklentilerinin yeniden çıpalanmasını sağlayan bir para politikası duruşumuz var. Enflasyon mayısta yüzde 75 ile zirve yaptı ancak hızlı düşme eğiliminde görünüyor.

- Merkez Bankası'nın döviz rezervleri mart sonuna göre 70 milyar doların üzerinde artış gösterdi. Cari açık yarıdan fazla daraldı. Cari açık muhtemelen milli gelirin yüzde 2 ile 2,5'i arasında olacak. Geçen yıl bu oran yüzde 6 idi.

- Piyasa, ortaya koyduğumuz programın enflasyonu düşüreceğine ikna olmaya başladı. Uyguladığımız program makro finansal riskleri azalttı." (AJANLAR)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar