Bankacılardan Bakan Nebati'ye 'sistemik risk' uyarısı

Bankacılardan Bakan Nebati'ye 'sistemik risk' uyarısı
Banka genel müdürleri, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye, menkul kıymet tutma zorunluluğuna ilişkin şikayetlerini aktardılar. Toplantıya, Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun katılmaması dikkat çekti.

Artı Gerçek - Banka genel müdürleri dün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'yle görüştü. Toplantıya Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben de katılırken, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun olmaması dikkat çekti.

Dünya gazetesinden Şebnem Turhan'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, banka genel müdürleri menkul kıymet tutma zorunluluğu nedeniyle yaşadıkları sıkıntılara işaret ederken, Nebati’ye ‘sistemik risk yaratıldığı’ uyarısında bulundu. Konuya yakın kaynaklara göre, banka genel müdürleri yüksek enflasyon ortamında düşük faizli Hazine kağıtlarını bilançoda tutmanın riskine dikkat çekti.

Banka genel müdürleri toplantıda ayrıca TL mevduat çekmenin politika faizindeki indirimlerle daha da güçleştiğini anlattı. Kur korumalı mevduat faizinde düşüş yaşandığı için yatırımcının mevduata geçmesinin ise beklenmediği dile getirildi banka genel müdürleri tarafından.

ORAN YÜZDE 3'TEN 5'E ÇIKARILMIŞTI

Geçen hafta yapılan güncellemeyle, döviz cinsinden mevduat için menkul kıymet tesis oranı yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarılmıştı. Bankalar önümüzdeki üç ayda 88 milyar TL daha Hazine tahvili tutmak zorunda kalacak.

Öne Çıkanlar