Bankacılıkta darbe girişiminden bu yana en kötü hafta

Fitch'in 25 bankayı negatif izlemeye almasının etkisiyle bankacılık endeksi haftalık yüzde 8 kayıp yazdı. Bu, darbe girişimini takip eden haftadan beri en hızlı gerileme...

Bankacılıkta darbe girişiminden bu yana en kötü hafta

Bankacılık endeksi, Fitch ile ilgili fiyatlamalar dolayısıyla Temmuz 2016'dan bu yana en hızlı gerilemeyi yaşadı.

Fitch'in 25 bankayı negatif izlemeye aldığı kararının etkisiyle bankacılık endeksi haftalık olarak yüzde 8 kayıp yazdı. 15 Temmuz darbe girişimini takip eden haftada endeksin kaybı yüzde 17'ye yakın olmuştu.

Fitch'in kararının yansıdığı haftanın son işlem gününde Garanti Bankası yüzde 4,38 oranında düşüşle 8.52 lira, Akbank yüzde 3,99 oranında düşüşle 7.71 lira, Halkbank yüzde 2,60 oranında düşüşle 7.48 lira, Vakıfbank yüzde 2,19 oranında düşüşle 5.35 lira, Yapı Kredi Bankası yüzde 2,74 oranında düşüşle 3.91 lira seviyesinde kapandı.

TL'DEKİ DEĞER KAYBI AVRUPA BANKALARINI ZORA SOKTU

FITCH'TEN NEGATİF İZLEME KARARI

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, cuma günü yaptığı açıklamayla 25 Türk bankasını negatif izlemeye aldı. Negatif izlemenin bankaların performanslarına dair riskleri yansıttığını vurgulayan açıklamada, "Ekonomi kötüye gitmezse not indiriminin bir basamak olarak kısıtlanması olası" denildi.

Negatif izlemenin altı ay içerisinde kaldırılması beklenirken Fitch, bankaların varlık değerleri, kârlılığı ve fonlama profillerine dair risklerin olduğu açıkladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Negatif İzlemeye (RWN) alınan Türk bankalarının finansal kapasiteleri; performansları, varlık değerleri, kârlılığı ve pek çok durumda likidite ve fonlama profillerindeki artan riski yansıtıyor. Ekonomik ve mali piyasa şartları daha da kötüye gitmezse, pek çok durum için not indirimlerinin sadece bir basamak olarak kısıtlanması olası. Artan fonlama maliyetleri, yavaşlayan kredi büyümesiyle, sektörün 2018'de kârlılığın görece zayıflamasını bekliyoruz. Performanslar varlık değerlerinde kayda değer bir gerileme olursa, bozulma gösterebilir."

Türk Lirası'nın rekor seviyedeki değer kayıplarının ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, önceki hafta bir hafta içinde üç kez uyarıda bulunmuştu.

FITCH'TEN BU HAFTAKİ ÜÇÜNCÜ UYARI DA GELDİ

TAMAMEN MANİPÜLASYON VE SPEKÜLATİF

Öte yandan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uluslararası kredi değerlendirme kuruluşları Fitch Ratings ve Moody's'in Türkiye kararlarını ilişkin değerlendirmede bulundu.

"Fitch ve Moody's'in bu dönemde Türkiye ile ilgili açıklamalarını tamamen manipülasyon ve spekülatif amaçlı Türkiye'ye yaklaşanların oyunlarına destek vermek amacıyla yapılan birer açıklama olarak görüyoruz" diyerek tepkisini ortaya koyan Bakan Zeybekci, "Bankalarımızın sermaye yeterlilik oranlarını, sermaye, özsermaye oranlarını gayet iyi biliyoruz. Bu konularla ilgili herhangi bir endişemiz, sıkıntımız yoktur. Bu değenlendirmeleri sağlıklı bulmuyoruz, aceleci ve maksatlı bir değenlendirme olarak buluyoruz" şeklinde konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

darbe girişimi fitch negatif izleme