Bayram alışverişi yok, çarşı boş: ‘Nerede bu millet?’
Mısır Çarşısında, müşteri olmadığından bayram heyecanı yok. Taneyle çikolata satışının yapıldığı çarşıda, etiketleri gören vatandaşlar sessizce uzaklaşıyor. Esnaf ise “Nerede bu millet?” diye tepki gösteriyor.
Osman ÇAKLI
İSTANBUL - Kurban Bayramı'na günler kalmasına rağmen Eminönü’ndeki Mısır Çarşısı esnafı satışlardan memnun değil. Çarşı esnafı müşteri gelmediği içn ya uyukluyor ya da birbiriyle sohbet ediyor. Görüştüğümüz esnaflar, artık fiyat sormaya bile kimsenin gelmediğini ifade ediyor. Paketlenmiş çikolatalar ve şekerlerin fiyatını önceki yıl ile aynı tuttuğunu anlatan çarşı esnafı, buna rağmen alıcı bulamadıklarını söylüyor.
BAYRAM ŞEKERLERİ 100 İLE 700 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR
Bayram denilince akla ilk olarak çikolata, şeker ve baklava gibi tatlı gıdalar geliyor. Şeker ve çikolataların fiyatları dükkanlara ve kalitesine göre değişkenlik gösterse de en ucuz şeker 100 liradan başlayıp 600-700 TL bandına kadar çıkıyor.
Bunun yanında tane olarak satılan çikolatalar da mevcut. Onların fiyatı ise 10 lira ile 15 lira arasında değişiyor. Dükkanlarda ağırlıkla turistler alışveriş yapıyor ve Türkiye’de yaşayanlar ise ürünlere sadece bakmakla yetiniyor.
‘ESKİDEN GÖZ AÇAMAZDIK’
Mısır Çarşısı’nda bayram şekeri satan bir esnaf, eski bayramları anarak önceki yıllarda yaptığı satışı gerçekleştiremediğini belirtiyor. Bayram şekerlerinin satılmadığını ifade eden esnaf, önceki yılların yoğunluğunu göstermek için iki elini birleştirip “Böyle olurdu işte, eskiden göz açamıyorduk” diyor.
‘KİMSE YOK’
Başka bir esnaf ise "kimse yok" diyerek memnuniyetsizliği hakkında fazla konuşmak istemiyor: “Geçen senenin fiyatlarını değiştirmedik ona rağmen kimse yok. Herkes tatile gitti diye düşünüyorum. Çünkü bu kadar olmazdı.”
Turistler için uygun olan fiyatlar Türkiye'de yaşayanlara oldukça pahalı geliyor. Bayram şekeri dükkanına gelen bir vatandaş, fiyatları sorup sessizce ilerliyor. Esnaf ise "Nerede bu millet?" diyor.
‘YÜZÜMÜZE BAKSANA O ZAMAN ESNAFIN DURUMUNU ANLARSIN’
Mısır Çarşısı’nda baklava satan esnaf Murat, baklavanın kilosunu 375 liraya sattıklarını belirtiyor. Başka bir dükkanda 200 liraya kadar inen baklava fiyatları başka bir dükkanda 400 liraya kadar çıkıyor. Esnaf Murat, eskiden baklava satılmazsa bile fiyatlarının sorulduğunu artık bunun olmadığını belirterek şöyle konuşuyor: “Yüzümüze baksana o zaman anlarsın esnaf mutlu değil mi? Dükkan bomboş.”
Baklavayı alanların ya turist ya da patron olduğunu söyleyen esnaf Murat’a göre işçiler zaten çarşıya hiç gelmiyor. “Önceki bayramların tadı yok. Siz kendinizden bilirsiniz ne alamadığınızı, esnafın halini oradan düşünün. Önümüzdeki günlerde de kimse olmaz diye düşünüyorum herkes tatile gitti. Zaten sattığımızda da kilo kilo değil 100 gram olarak satıyoruz. Milletin derdi evine yağ, şeker götürmek.”
‘NORMALDE SİZİNLE KONUŞACAK VAKTİMİZ OLMAZDI’
Çarşının tekstil satan tezgahlarında da durum gıda satanlardan farklı değil. Kıyafet satan bir dükkana giriyoruz, Özkan isimli genç bir esnaf bizi karşılıyor ve “Kotlar 500 liradan başlıyor, 800 liraya kadar çıkıyor” diyor.
Ardından ekliyor: “Tişörtlerde de 300 lira ile 700 lira arasında ürünlerim var. Sen beğen yardımcı oluruz.”
Alışveriş yapmaya gelmediğimizi öğrenince bayram öncesi satışların nasıl olduğunu anlatmaya başlayan esnaf Özkan, "Normalde bizim sizinle konuşacak vaktimiz olmazdı. Daha kimse gelip de bayram için kıyafet almadı. Her geçen bayram daha kötü oluyor. Turistler de olmasa zaten kepenk indireceğiz, müşteri yok."
Esnafın cılız sesiyle müşterileri alışverişe daveti karşılık bulmuyor. Kalabalık ya çarşıyı transit geçiş olarak kullanıyor ya da kısa süre etiketlere baktıktan sonra uzaklaşıyor.
Esnaf ise boş dükkanda müşteri beklemeye devam ediyor.