Beyaz Saray ile Fed arasında acil fon gerilimi: Kullanmadığınız paraları geri verin

Beyaz Saray ile Fed arasında acil fon gerilimi: Kullanmadığınız paraları geri verin
ABD Hazine Bakanı Mnuchin, ABD Merkez Bankası'nın 455 milyar dolarlık kullanmadığı acil durum fonlarını geri vermesini istedi. Fed, bu talebi kabul etmedi.

Coronavirus salgınının ekonomik etkileriyle mücadele etmek için merkez bankaları yöneticileri mali desteklerin de artması gerektiğini belirtirken, ABD'de Hazine Bakanlığı ile Fed arasında 'acil durum fonu' gerilimi yaşandı.

Mektubunda, Fed’in dört acil durum borç verme programının 90 gün uzatılmasını isteyen ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, diğer programların süresinin ise 31 Aralık’ta dolmasını ve 455 milyar dolarlık fonun ABD Kongresi tarafından başka alanlarda kullanılabilmesi için Hazine’ye geri verilmesini talep etti.

Mnuchin, ABD Merkez Bankası'ndaki (Fed) salgın hastalık nedeniyle tahrip olan ekonomiyi korumak için başlattığı borçlanma programlarının 31 Aralık'ta sona ereceğini söyledi. Mnuchin, bu sözleriyle Ocak ayında görev süresi dolacak Donald Trump yönetimi ve Fed arasında anlaşmazlık olduğunu gösterirken, Başkan seçilen Joe Biden'ın oluşturduğu ekibe ekonomi alanında potansiyel bir sorun devredeceğinin işaretini verdi.

Mnuchin, Fed Başkanı Jerome Powell'a gönderdiği mektupta geçen ilkbaharda CARES yasası (Coronavirus Yardım, Kurtarma ve Ekonomik Güvenlik Yasası) ile Hazine'ye tahsis edilen ve büyük bir bölümü Fed'in işletmeleri, kâr amacı gütmeyen kuruluşları ve yerel yönetimleri desteklemesi için büyük bölümü Fed'e ayrılan 455 milyar dolarlık fonun yeniden tahsis için Kongre'ye devredilmesi gerektiğini belirtti.

Veriler, Coronavirus salgını nedeniyle yaklaşık 100 yılın en sert daralmasını kaydeden ABD ekonomisindeki hızlı toparlanmanın güç kaybettiğine işaret ediyor. ABD ekonomisinin sağladığı istihdam Ocak ayına kıyasla 10 milyon kişi azaldı.

Mnuchin mektupta, "Fed'in kullanmadığı fonları Hazine'ye iade etmesini talep ediyorum" dedi. Mnuchin, bu ifadeyle mektupta ekonominin ücra köşelerine kadar nakit aktarılmasını sağlayan Fed programlarının da uzatılmayacağına işaret etti.

Fed, e-mail üzerinden yaptığı açıklamada, "Fed, Coronavirus pandemisi süresince oluşturulan acil durum imkanlarının tam takım olarak, hala hasar görmüş ve kırılgan ekonomi için bir dayanak olmak yönündeki önemli görevini sürdürmesini tercih ediyor" dedi.

ABD Hazine Bakanlığı ile Fed arasında acil durum fonu üzerinden destek tartışması yaşanırken, Fed yetkilileri ekonomiye yönelik endişelerini dile getirse de ilave parasal teşviklere yeşil ışık yakmadı.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinin ilave para politikası adımlarına değil, maliye politikası desteklerine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, ekonominin 2021’de toparlanmaya başlamadan önce, yılın son üç ayında daralmaya devam edeceğini öngörse de merkez bankasının varlık alım programını şu aşamada yükseltmeye sıcak bakmadığını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar