BİSAM hesapladı: Açlık sınırı 7 bin 552 liraya yükseldi

BİSAM hesapladı: Açlık sınırı 7 bin 552 liraya yükseldi
Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM) tarafından yapılan hesaplamada, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 26 bin lira olarak belirlendi. Günlük harcamalarda en büyük maliyet kalemini süt ve süt ürünleri oluşturdu.

Artı Gerçek - Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM), ekim ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı raporunu açıkladı. BİSAM'ın Ekim 2022 raporuna göre, ekimde dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken harcama tutarı 7 bin 552 liraya yükseldi. Hane halkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan BİSAM hesaplamalarına göre yoksulluk sınırı ise 26 bin 123 lira olarak belirlendi.
BİSAM'ın geçen ay yayımladığı rapor, Eylül'de açlık sınırının 7 bin 300 lira, yoksulluk sınırınınsa 25 bin 252 lira olduğuna işaret ediyordu.

GÜNLÜK HARCAMA MALİYETLERİ

Ekimde günlük harcamalarda en yüksek maliyet grubunu 84,66 lirayla süt ve süt ürünleri grubu oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken asgari harcama tutarı ise 41,69 lira olarak hesaplandı. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı 41,40 lira olurken, ekmek için gerekli harcama tutarı günlük 23,41 lirayı buldu. Katı yağ ve sıvı yağ içinse 16.32 liralık masraf yapılması gerektiği hesaplandı. Araştırmaya göre, yumurta için 6,76 lira, şeker, bal, reçel ve pekmez içinse 8,27 lira harcama yapılması gerekiyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar