Bu rapor taksicileri çok üzecek

Uber gibi ulaşım uygulamaları ile taksicilerin sürtüşmesi sürerken, Goldman Sachs'ın raporu rekabette ibrenin akıllı uygulamaları gösterdiğini ortaya koydu.

Bu rapor taksicileri çok üzecek

EKONOMİ - Başını Uber ve Çinli Didi'nin çektiği ulaşım uygulamaları ile taksiciler arasındaki sürtüşme devam ederken, Goldman Sachs'ın yayınladığı bir rapor iki taraf arasındaki rekabetin önümüzdeki yıllarda akıllı uygulamalara döneceğini gösteriyor. Rapora göre halihazırda taksi pazarı ulaşım uygulamaları pazarının üç katı büyüklüğünde ancak 2030 yılında ulaşım uygulamaları taksileri beşe katlayacak

Son dönemde taksicilerle Uber arasındaki sürtüşme gündemden düşmüyor. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, geçtiğimiz günlerde bir protesto gösterisi düzenlemiş ve Uber'in faaliyetlerine son vermesini istemişti. Taksiciler Uber'in vergi vermediğini ileri sürüp bir an önce iletişiminin kesilip çok ağır ceza verilmesini talep etmişlerdi.

Londra'da da Uber'in lisansı iptal edilmiş ve taksicilik yapması yasaklanmıştı.

Uber'in iş yapma modeli eleştiri konusu olsa da, Goldman Sachs'ın raporu gelecekte rotanın bu tip uygulamalara döneceğini gösteriyor. Özellikle kendi kendine gidebilen otomobillerin yaygınlaşması, ulaşım uygulamaları pazarının büyümesinin ana motoru olacak.

Rapora göre, pazarın en büyük iki firması Uber ve Çinli Didi'nin pazar payları 2030 yılında sırasıyla 68 ve 50 milyar dolara ulaşacak.

SEKİZ KAT BÜYÜYECEK

Goldman Sachs, ulaşım uygulamaları pazarının 2030 yılına kadar sekiz kat büyümesini öngörüyor. Mevcut durumda pazarın 36 milyar dolar olduğu düşünülürse, 2030 yılında pazar büyüklüğü 288 milyar dolara çıkacak. Taksi pazarının büyüklüğü ise 55 milyar dolara gerileyecek.

Öte yandan halihazırda taksi pazarı ulaşım uygulamalarına göre, üç kat büyük olsa da bazı kentlerde akıllı telefonlara yenilmiş görünüyor. Örneğin Uber'in doğduğu kent olan San Fransisco'da lokal taksi pazarını dörde katlamış durumda.

Taksici Goldman Sachs uber taksi ulaşım