Bütçede ipin ucu kaçtı: İhtiyat akçesi de olmasaydı...

Merkez Bankası’ndan aktarılan 40 milyar liralık ihtiyat akçesine rağmen bütçede açık büyüyor. 11 aylık açık 92.9 milyarla hükümetin ilk hedefi olan 80.6 milyarın üzerinde.

Bütçede ipin ucu kaçtı: İhtiyat akçesi de olmasaydı...

Yıl sonuna yaklaşılırken merkezi yönetim bütçesi açık vermeye devam ediyor. 11 aylık açık 92.9 milyar lira ile hükümetin ilk hedefi olan 80.6 milyar liranın üzerinde gerçekleşti.

Merkez Bankası’ndan aktarılan 40 milyar liranın üzerindeki ihtiyat akçesi de olmasa açık revize edilerek 125 milyar liraya çıkarılan ikinci açık hedefinin de üzerine çıkıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan Hazine yardımları ise 100 milyar lirayı da aştı.

Bütçede ipin ucu kaçtı: İhtiyat akçesi de olmasaydı... - Resim : 1

Hazine ve Maliye Bakanlığı 11 aylık bütçe gerçekleşme sonuçlarında şu tespitlere yer verildi:

- Geçen yıl kasımda 7.6 milyar TL fazla veren bütçe, bu yıl kasımda 7.8 milyar TL fazla verdi. Bütçe bir önceki ekim ayında 14,9 milyar lira açık vermişti. Bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.7 artarak 83.3 milyar TL, bütçe giderleri ise yüzde 1.6 artarak 75.5 milyar TL olarak gerçekleşti. Kasım ayında faiz dışı fazla ise 14.8 milyar TL’den 15.2 milyar TL’ye yükseldi.

- Bu yıl kasım ayında bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.7 oranında artarak 83.3 milyar TL oldu. Vergi gelirleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 artışla 73,4 milyar TL’ye çıkarken, ÖTV gelirindeki yüzde 33.5’lik artış dikkat çekti. Hazine, geçen ay 13.9 milyar lira ÖTV tahsilatı yazdı.

- Geçen yıl ocak-kasım döneminde 54.5 milyar TL olan bütçe açığı bu yılın aynı döneminde 92.9 milyar TL’ye çıktı. Hükümetin ilk hedefinde bu yıl için beklenen açık 80.6 milyar liraydı. Ancak daha sonra açık beklentisi revize edilerek 125 milyar liraya çıkarıldı. Merkez Bankası’ndan aktarılan 40 milyar liranın üzerindeki ihtiyat akçesi de olmasa açık revize edilen 125 milyar liranın da üzerine çıkacaktı.

- Yılın 11 aylık döneminde toplam gelirlerde yıllık bazda artış yüzde 16.2 olurken, vergi gelirlerindeki artış yüzde 6.5’te sınırlı kaldı. Ocak-Kasım döneminde 802.5 milyar TL bütçe geliri elde edildi. Bütçe giderleri ise yüzde 20.1 oranında artarak 895.4 milyar TL oldu. Söz konusu dönemde 613.2 milyar TL vergi geliri elde edildi. Faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 18.7 oranında artarak 799.6 milyar TL oldu.

- Faiz giderleri kasımda 7.4 milyar liraya, 11 ayda ise 95.7 milyar liraya ulaştı.

- Güvenlik ve savunmaya yönelik alımlar kasımda da artamaya devam ederek 1 milyar 582 milyon liraya yükseldi. 11 aylık harcama 8.7 milyar lira oldu.

- Cumhurbaşkanlığı’nın kullanımında bulunan "örtülü ödenekten" kasımda 18.9 milyon lira, 11 ayda ise 1.8 milyar lira harcama yapıldı. 2018’in tamamında "örtülüden" yapılan harcama 1.7 milyar liraydı.

EKONOMİSTLER 'TEMKİNLİ' YORUMLADI

Kasım bütçe gerçekleşmeleri geçen yıla kıyasla kısmi bir iyileşme gösteriyor. Ancak ekonomistlere göre, bu tablonun büyük ölçüde geçen yılki tedbirlerin etkisini yansıttığından dolayı temkinli yorumlanması gerekiyor.

Ekonomik tedbirler çerçevesinde, geçen yıl kasımda gelirler sert şekilde azalırken, giderlerde hızlı artışlar yaşanmıştı. Bu yılın kasımında ise gerek giderlerdeki azalışların, gerekse gelirlerdeki hızlanmanın bir kısmının bu etkileri yansıttığı belirtiliyor.

Bununla birlikte, tüketim üzerinden alınan vergilerdeki toparlanmanın, yine baz etkisi kaynaklı da olsa, iç talepteki canlanma ile uyumlu olduğu ve bu dinamiğin önümüzdeki dönemde gelir artışını desteklemeye devam edeceği öngörülüyor. Harcamalarda ise tasarruf etme alanı sınırlı olduğundan, mali dengedeki iyileşmenin gelirlerin seyrine bağlı kalabileceği düşünülüyor.

hükümet hedef Merkez Bankası açık bütçe Büyüyor