CHP'den iktidara çağrı: Vergi cennetleri listesini yayınla ve vergilendir

CHP'den iktidara çağrı: Vergi cennetleri listesini yayınla ve vergilendir
CHP'li Toprak'tan iktidara çağrı: 18 yıldır bekletilen vergi cennetleri listesi yayınlansın. İktidar buralardaki milyarlarca dolarlık servet yüzde 30 vergilendirerek tüm söylediklerini gerçekleştirebilir.

Artı Gerçek - CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, vergi dairelerine uzlaşma sisteminin kaldırılacağının bildirildiğini belirtti. Vergi cennetleri listesinin yayınlanması çağrısı yapan Toprak, buradaki servetin vergilendirilmesiyle bütçe açığının kapatılabileceğini ifade etti.

Haftalık değerlendirme raporu hazırlayan CHP'li Toprak'ın tespit ve önerileri şöyle:

'TÜRKİYE RÜŞVET CENNETİ OLARAK NİTELENDİRİLDİ'

FATF’ın gri listesinden çıkıldığı gün, yine OECD bünyesindeki Rüşvetle Mücadele Çalışma Grubu (Working Group on Bribery-WGB) tarafından yayınlanan raporda, Türkiye adeta bir rüşvet cenneti olarak nitelendirildi. 2016’dan bu yana WGB tarafından ‘yakın izlemeye’ alınmasına rağmen rüşvet tablosunun daha da kötüleştiği vurgulandı.

'ŞİMŞEK SERVET AFFI YASALARININ MİMARIYDI'

İktidar, Türkiye’yi kara para ve suç örgütlerinin ikametgahına çeviren başkasıymış gibi gri listeden çıkışı başarı diye sunuyor. Kaldı ki önceki AKP-Erdoğan hükümetlerinde Maliye Bakanı ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan yardımcılığı görevlerini yürüten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı servetlerin aklanmasına olanak sağlayan servet affı-varlık barışı yasalarının mimarıydı.

MOTORLU KURYELER VERGİ MÜKELLEFİ YAPILACAK

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı taslağa ilişkin yansıyan bilgilere bakılırsa yurt dışına seyahat çıkış harcında ciddi bir artış yapılması hedefleniyor.

Diğer yandan ekonomik kriz ve zorlukların dayatmasıyla Avrupa’da motosiklet ve motorlu kurye sayısında birinciliğe yükselen Türkiye’de motorlu kuryelerin kayıt altına alınması, gelir vergisi mükellefi yapılması planlanıyor. Sadece bu yılın ilk altı ayında 25 motorlu kuryenin trafikte yaşamını yitirdiği anımsandığında milyonlarca üniversite diplomalı genç işsiz için motorlu kurye veya kargo işi yapmak zorunlu bir iş seçeneğine dönüştü.

Vergilendirilmemiş milyarlık kazançlarıyla sefa içinde yaşayanlara dokunmak yerine gerektiğinde psikopat müşteriler karşısında hayatını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan genç motorlu kuryelerin vergi kaynağı olarak görülmesi, iktidarın gerçekte kimden yana olduğunun somut göstergesidir.

'TÜM KİRALAR ANINDA YÜZDE 20 ARTAR'

Kamu Özel İş Birliği (KÖİ) projeleriyle devletten aldıkları köprü, tünel, havaalanı, otoyol, şehir hastanesi işletme gelirlerine, döviz garantili milyar dolarlık ödemelere rağmen yıllık beyannamelerini ‘Matrahsız’ verip, maliyeye yalan beyanda bulunarak ‘tek kuruş kazanç’ göstermeyen iktidar müteahhitlerine dokunmak yerine tek evinin kira geliriyle yaşamını idame ettiren ev sahibinden aylık yüzde 20 kira vergisi almak hangi siyasi ve ekonomik aklın ürünüdür? Böyle bir verginin otomatik sonucu tüm kiraların anında yüzde 20 artırılmasıdır.

Bunun ötesinde vergi dairelerine verilen talimatla yeni düzenlemede vergi uzlaşma mekanizmasının kaldırılacağı duyurularak uzlaşma dosyalarının işlemden kaldırılması isteniyor. Büyük servetlerin, uluslararası vergi cennetlerine yapılan milyarlarca dolarlık para ve sermaye transferlerinden doğrudan yüzde 30 vergi alınmasını öngören yasa 2006’dan bu yana yürürlükte olmasına rağmen Cumhurbaşkanı yetkisini kullanmadığı için uygulanmıyor. İktidar; vergi adaletini sağlamak, kamu gelirlerini artırmak, tasarruf ve bütçe açıklarını kapatmak, borç ve yüksek faiz ödemelerini azaltmakta samimiyse, 18 yıldır beklettiği vergi cennetleri listesini yayınlayıp buralardaki milyarlarca dolarlık serveti yüzde 30 vergilendirerek tüm söylediklerini gerçekleştirebilir.

VERGİ CENNETLERİ

“Finansal Gizlilik Endeksi” (FSI) 2015 verilerine göre tüm dünyada trilyon dolarlar düzeyindeki finansal varlık ya oldukça düşük vergi ödenen ya da hiç vergi ödenmeyen ülkelerde tutuluyor.

Finansal varlıklar mevcut vergi sistemlerinin dışına çıkartılarak alternatif vergi cennetlerine yönlendiriliyor. Trilyon dolarlar bu vergi bu vergi cennetleri üzerinden aklanıyor. Alternatif vergi cennetleri içerisinde Büyük Britanya’ya bağlı Cayman Adaları, Britanya Virgin Adaları, Jersey ve Bermuda gibi adalar öne çıkıyor. (ANKA)

Öne Çıkanlar